• Buradasın

    İyiniyetli 3 kişi tapu iptal davasında tazminat öder mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İyiniyetli üçüncü kişi, tapu iptal davasında tazminat ödemekle yükümlü olabilir 12.
    Eğer tapu iptaline konu olan taşınmaz üçüncü kişinin elindeyse, mahkeme malın icra takibine konu edilmesine karar verir ve mal doğrudan satışa çıkarılarak bedeli alacaklıya ödenir 1.
    Ancak, eğer taşınmaz artık üçüncü kişinin elinden çıkmışsa ve başka birine devredilmişse, üçüncü kişi malın elinden çıktığı tarihteki değeri ile sınırlı olmak üzere tüm malvarlığıyla borçtan sorumlu olur ve adeta borçlu gibi tazminat yükümlülüğü altına girer 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Tapu iptal davası reddedildikten sonra ne olur?

    Tapu iptal davasının reddedilmesi durumunda, mevcut tapu kaydı geçerliliğini korur ve dava açan tarafın iddiaları mahkeme tarafından kabul edilmemiş olur. Bu durumda, dava masrafları dava açan tarafa yükletilir.

    Tapu iptal davasında mahkeme masraflarını kim öder?

    Tapu iptal davasında mahkeme masraflarını davayı açan taraf, yani davacı öder. Ancak dava sonunda mahkeme, haksız çıkan tarafın yaptığı tüm masrafları haklı tarafa yükletir.

    Tapuda hata davası kaybedilirse ne olur?

    Tapuda hata davasını kaybederseniz, mevcut tapu kaydı geçerliliğini korur ve mahkeme kararıyla herhangi bir düzeltme yapılmaz.

    Tapu iptali sonucu tazminat dava değeri kesinleşir mi?

    Tapu iptali sonucu tazminat dava değeri, kesinleşir ancak sadece taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinin kararıyla. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 1007. maddesi gereğince, tapu sicilinin yanlış tutulması nedeniyle zarara uğrayan kişinin bütün zararlarından Devlet sorumludur. Bu nedenle, tapu iptali ve tazminat davalarında mahkeme kararı kesinleşmeden icra edilemez.

    İyi niyete dayalı tapu iptali davası kime karşı açılır?

    İyi niyete dayalı tapu iptali davası, tapu kaydında taşınmazın sahibi olarak görünen kişiye karşı açılır.

    Hangi hallerde tapu iptali istenemez?

    Tapu iptali aşağıdaki hallerde istenemez: 1. Tapu kaydının kesinleşmiş olması: Tapu kaydı, kesinleşen bir mahkeme kararıyla oluşturulmuşsa, bu kaydı iptal ettirmek mümkün değildir. 2. Tapu üzerinde hak sahibi olanların rızası: Tapu sahibi, başka bir kişiyle birlikte mülkiyet hakkını paylaşıyorsa ve bu kişi iptal talebine itiraz ediyorsa, dava açma hakkı sınırlı olabilir. 3. Zaman aşımı süresi: Belirli bir süre içerisinde dava açılmadığı takdirde talep hakkında hak kaybı yaşanır. 4. İyi niyetli üçüncü kişiler: Taşınmazı iyi niyetle ve usulüne uygun bir şekilde satın alan üçüncü kişilere karşı tapu iptal davası açılamaz. 5. Hukuka uygun tescil: Tapu kaydı hukuka uygun bir şekilde tescil edilmişse, bu kaydın iptali için dava açılamaz.

    Kötü niyet tazminatı hangi durumlarda verilmez?

    Kötü niyet tazminatı, belirli durumlarda verilmez: 1. Belirli süreli iş sözleşmelerinde: Belirli süreli iş sözleşmelerinde süreli fesih hakkı kullanıldığı için kötü niyet tazminatı istenemez. 2. İşçinin iş güvencesinden yararlanması durumunda: İş güvencesi kapsamında olan işçiler için kötü niyet tazminatı mümkün değildir. 3. İşletmenin ekonomik, mali ve teknik gerekleri nedeniyle yapılan fesihlerde: Bu tür gerekçeler kötü niyet tazminatı kapsamına girmez. 4. Hammadde yokluğu veya ekonomik kriz nedeniyle yapılan fesihlerde: Bu durumlar da kötü niyet tazminatı için geçerli bir sebep değildir. Kötü niyet tazminatının verilip verilmeyeceği, her durumun kendi özelinde değerlendirilmesiyle belirlenir ve ispat yükü işçiye aittir.