• Buradasın

    İşyeri açma ve çalışma ruhsatı yönetmeliğinin 6 maddesi nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Yönetmeliğinin 6. maddesi şu şekildedir:
    "Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz" 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    İş yeri açma ruhsatını kim verir?
    İş yeri açma ruhsatını vermeye yetkili idareler, işletmenin kurulacağı bölgeye göre değişiklik gösterir: Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bu ruhsatı belediyeler verir. Organize sanayi bölgesi sınırları içinde ruhsat, organize sanayi bölgesi tüzel kişiliğine aittir. Endüstri bölgesi sınırları içinde ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilidir. Teknoloji geliştirme bölgelerinde ise ruhsat, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı il müdürlükleri tarafından verilir. Ayrıca, çevresel etki değerlendirmesi gerektiren işletmeler için ruhsat verirken Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) dosyasında yer alan belgelere göre işlem yapılır.
    İş yeri açma ruhsatını kim verir?
    Esnaf muafiyeti ile işyeri açma ruhsatı aynı şey mi?
    Esnaf muafiyeti ve işyeri açma ruhsatı farklı kavramlardır. Esnaf muafiyeti, belirli şartları sağlayan küçük işletmelerin vergi mükellefiyeti dışında bırakılarak gelir vergisi ödememelerini sağlayan bir uygulamadır. İşyeri açma ruhsatı ise, yetkili idareler tarafından verilen ve bir işletmenin yasal olarak faaliyet gösterebilmesi için gereken izin belgesidir. Dolayısıyla, esnaf muafiyeti ve işyeri açma ruhsatı amaçları ve kapsamları açısından farklıdır.
    Esnaf muafiyeti ile işyeri açma ruhsatı aynı şey mi?
    Ruhsat ve izin belgesi nedir?
    Ruhsat ve izin belgesi, yapıların inşası ve kullanımı ile ilgili iki farklı belgeyi ifade eder: 1. Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan Ruhsatı): Bir yapının inşaat projesine uygun olarak tamamlandığını ve yasal gereklilikleri karşıladığını gösteren belgedir. 2. Yapı Ruhsatı: İdarenin yapı yapılmasına izin verdiğini gösteren belgedir.
    Ruhsat ve izin belgesi nedir?
    Ruhsatlandırma yönetmeliği nedir?
    Ruhsatlandırma yönetmeliği, belirli faaliyetlerin veya ürünlerin yasal olarak faaliyet gösterebilmesi veya piyasaya sürülebilmesi için alınması gereken ruhsatların düzenlenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmeliklerdir. Bazı ruhsatlandırma yönetmelikleri: 1. Kamu Sağlık Tesisleri Ruhsatlandırma Yönetmeliği: Kamu sağlık tesislerinin ruhsatlandırılması ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenler. 2. Zirai Mücadelede Kullanılan Pestisit ve Benzeri Maddelerin Ruhsatlandırılması Hakkında Yönetmelik: Bitki ve bitkisel ürünlerde kullanılacak pestisit ve benzeri maddelerin ruhsatlandırılması ile ilgili usul ve esasları belirler. 3. Beşeri Tıbbi Ürünlerin ve Özel Tıbbi Amaçlı Gıdaların Piyasa Kontrolü Hakkında Yönetmelik: Beşeri tıbbi ürünler ve özel tıbbi amaçlı gıdaların piyasada istenen etkililik, güvenlilik ve kalitede bulunmasını temin etmek amacıyla yapılacak piyasa kontrol faaliyetlerinin planlanması ve yürütülmesine ilişkin usul ve esasları düzenler.
    Ruhsatlandırma yönetmeliği nedir?
    Çalışma yönetmeliği nedir?
    Çalışma yönetmeliği, çalışanların hak ve sorumluluklarını, iş ilişkilerini ve çalışma koşullarını düzenleyen yasal belgelerdir. Uzaktan Çalışma Yönetmeliği ise, 10 Mart 2021 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve uzaktan çalışmanın usul ve esaslarını belirleyen bir yönetmeliktir. Bu yönetmelikte yer alan bazı önemli hususlar şunlardır: Sözleşmenin şekli: Uzaktan çalışmaya ilişkin iş sözleşmeleri yazılı şekilde yapılır. Çalışma mekânının düzenlenmesi: Uzaktan çalışmanın yapılacağı mekân ile ilgili düzenlemeler iş yapılmaya başlamadan önce tamamlanır. Veri koruması: İşveren, uzaktan çalışanlarını işyerine ve yaptıkları işe dair verilerin korunması hakkında bilgilendirir ve gerekli tedbirleri alır. İş sağlığı ve güvenliği: İşveren, uzaktan çalışanın yaptığı işin niteliğini dikkate alarak gerekli iş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlüdür. Yapılamayacak işler: Tehlikeli kimyasal madde ve radyoaktif maddelerle çalışma gibi işlerde uzaktan çalışma yapılamaz.
    Çalışma yönetmeliği nedir?
    Deneme izni işyeri açma ruhsatı yerine geçer mi?
    Deneme izni, işyeri açma ruhsatı yerine geçebilir. Gayrisıhhî müesseselerde, onaylı projelerine göre yapılan işletmenin planlanan şekilde çalışıp çalışmadığının tespiti için yetkili idarenin izni ve denetimi altında belirli bir süre deneme mahiyetindeki faaliyetlere deneme izni verilir ve bu izin, açılma ve çalışma ruhsatı yerine geçer.
    Deneme izni işyeri açma ruhsatı yerine geçer mi?
    Ruhsatlı ve ruhsatsız işyeri farkı nedir?
    Ruhsatlı ve ruhsatsız işyeri arasındaki fark, işletmenin yasal durumu ve faaliyet gösterme iznine sahip olup olmamasıdır. Ruhsatlı işyeri, ilgili belediyeden alınmış İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı'na sahip olan işletmedir. Ruhsatsız işyeri ise bu ruhsatı almadan açılan ve çalıştırılan işletmedir.
    Ruhsatlı ve ruhsatsız işyeri farkı nedir?