• Buradasın

    CMK iade kararı nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    CMK'da (Ceza Muhakemesi Kanunu) iade kararı, iki farklı bağlamda kullanılabilir:
    1. El konulan eşyanın iadesi: CMK'nın 131. maddesine göre, soruşturma veya kovuşturma süreci açısından eşyaya artık gerek kalmaması, delil elde etmenin mümkün olmaması veya gerekli delilin toplanmış olması durumunda, el konulan eşyanın sahibine iade edilmesine karar verilir 12.
    2. İddianamenin iadesi: CMK'nın 174. maddesine göre, iddianamenin, yeterli delil bulunmadan veya toplanmadan düzenlenmiş olması, suçun hukuki nitelendirilmesinde hata yapılması gibi durumlarda Cumhuriyet savcısı tarafından mahkemeye iade edilmesine karar verilir 45.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    CMK 254 maddesi nedir?

    CMK 254 maddesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun "Mahkeme Tarafından Uzlaştırma" başlıklı maddesidir. Bu maddeye göre: 1. Kamu davası açıldıktan sonra, kovuşturma konusu suçun uzlaşma kapsamında olduğunun anlaşılması halinde, dosya uzlaştırma bürosuna gönderilir. 2. Uzlaşma gerçekleştiği takdirde, mahkeme, sanığın edimini def'aten yerine getirmesi halinde davanın düşmesine karar verir. 3. Uzlaşmanın gereklerinin yerine getirilmemesi halinde, mahkeme yargılamaya kaldığı yerden devam eder.

    CMK görevlendirmesi reddedilirse ne olur?

    CMK görevlendirmesini reddeden avukat, 0,5 ret puanı alır. Ayrıca, görevi kabul etmediği halde sisteme mazeret sunmayan avukat da aynı puanı alır.

    CMK 233 maddesi nedir?

    CMK 233 maddesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun dördüncü kitabının birinci kısmında yer alan "Suçun Mağduru ile Şikâyetçinin Hakları" başlıklı bölümdür. Maddesinin içeriği şu şekildedir: 1. Mağdur ile şikâyetçi, Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hâkim tarafından çağrı kâğıdı ile çağırılıp dinlenir. 2. Bu hususta yapılacak çağrı bakımından tanıklara ilişkin hükümler uygulanır.

    5320 ve 5271 CMK nedir?

    5320 sayılı kanun ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) farklı işlevlere sahiptir: 1. 5320 sayılı kanun, 5271 sayılı CMK'nın yürürlüğe konulmasına ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirler. 2. 5271 sayılı CMK ise ceza muhakemesinin nasıl yapılacağını, bu sürece katılan kişilerin hak, yetki ve yükümlülüklerini düzenler.

    CMK madde 329 nedir?

    CMK madde 329, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun "Suç Uydurma ve İftira Gibi Hallerde Gider" başlıklı maddesidir. Bu maddeye göre, suç uydurup iftirada bulunduğu sabit olan kimse, bu nedenle yapılmış giderleri ödemeye mahkum edilir.

    5271 CMK 141 maddesi nedir?

    5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 141. maddesi, suç soruşturması veya kovuşturması sırasında haksız koruma tedbirlerine maruz kalan kişilerin devlete karşı açabileceği tazminat davasını düzenler. Bu maddeye göre, tazminat istenebilecek durumlar şunlardır: 1. Kanunlarda belirtilen koşullar dışında yakalanma, tutuklama veya tutukluluğun devamına karar verilmesi. 2. Kanunî gözaltı süresi içinde hâkim önüne çıkarılmama. 3. Kanunî hakları hatırlatılmadan veya hatırlatılan haklarından yararlandırılma isteğinin yerine getirilmemesi. 4. Kanuna uygun olarak tutuklandığı hâlde makul sürede yargılama mercii huzuruna çıkarılmama. 5. Kanuna uygun olarak yakalandıktan veya tutuklandıktan sonra kovuşturmaya yer olmadığına veya beraatlerine karar verilmesi. 6. Mahkûm olup da gözaltı ve tutuklulukta geçirdiği sürelerin, hükümlülük sürelerinden fazla olması. 7. Yakalama veya tutuklama nedenleri ve suçlamaların yazıyla veya sözle açıklanmaması. 8. Yakalanmaları veya tutuklanmalarının yakınlarına bildirilmemesi. 9. Arama kararının ölçüsüz bir şekilde gerçekleştirilmesi. 10. Eşyasına veya diğer malvarlığı değerlerine, koşulları oluşmadığı halde elkonulması veya korunması için gerekli tedbirlerin alınmaması. Tazminat talebinde bulunabilmek için, kişi hakkındaki kararın veya hükmün kesinleşmesi ve üç ay içinde ilgili mahkemeye başvurulması gerekmektedir.

    CMK 157 maddesi nedir?

    CMK Madde 157 — Soruşturmanın Gizliliği başlıklı maddedir. Maddede yer alan hüküm şu şekildedir: > Kanunun başka hüküm koyduğu hâller saklı kalmak ve savunma haklarına zarar vermemek koşuluyla soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir.