Buradasın
Soğuk sıkım ve distilasyon yöntemi nedir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Soğuk sıkım ve distilasyon yöntemleri, uçucu yağların elde edilmesinde kullanılan iki yaygın yöntemdir.
Soğuk sıkım yöntemi, bitkilerin meyve, tohum veya çekirdek gibi yağlı kısımlarının mekanik olarak ısı uygulanmadan preslenmesi ve elde edilen yağın filtrelenerek şişelenmesi işlemidir 34. Bu yöntemde sıcaklık 40°C'yi geçmemelidir 3.
Distilasyon yöntemi ise, bitkilerin su veya su buharı ya da ikisinin birlikte uygulanması ile işlenmesidir 4. Bu yöntem üç farklı şekilde uygulanabilir:
- Su distilasyonu: Bitkinin üzerine su ilave edilir ve su kaynayana kadar ısıtılır 3. Suyun kaynaması sonucu açığa çıkan buhar, uçucu yağ ile birlikte soğutucuda yoğunlaştırılarak toplama kabında toplanır 3.
- Buhar distilasyonu: Bitkiler damıtma kazana alınır ve buhar jeneratöründe üretilen sıcak buhar, bitkiye verilir 3. Su buharı ile ısınan bitkilerin uçucu bileşenleri buhar ile birlikte yükselir ve daha sonra buhar soğutularak yoğuşur, uçucu yağlar ayrılır 3.
- Su-buhar distilasyonu: Sistemin sürekli sıcak su ile beslenmesi dışında, su buharı distilasyonu ile aynıdır 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: