Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Basit damıtma, bir sıvının buharlaşma noktasının altındaki bir sıcaklıkta ısıtılması yoluyla, bileşenlerinden birini buharlaştırıp, bu buharı soğutarak yeniden sıvı hale getirme ve toplama işlemidir 135.
Basit damıtmanın özellikleri:
- Kullanım alanları: Saf sıvıların kaynama noktalarının saptanması ve uçuculuğu düşük veya hiç olmayan maddelerle karışmış sıvıların saflaştırılması 5.
- Ekipman: Genellikle cam balon, beher, deney tüpü, baget, şişe, büret, soğutucu gibi ekipmanlar kullanılır 1.
- Avantajları: Basit ve anlaşılması kolay bir sistemdir, süreci gözlemlemek kolaydır 3.
- Dezavantajları: Kaynama noktaları yakın sıvıların oluşturduğu karışımların bütünüyle birbirlerinden ayrılmasında yeterli değildir 5.
Örnek: Etil alkol-su karışımında, etil alkolün kaynama noktası olan 78 °C’de, etil alkol ile birlikte bir miktar su da buharlaşır ve elde edilen destilat, yine etil alkol-su karışımıdır 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: