Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Protein denatürasyonu, proteinlerin birincil yapısının değişmeden, ikincil, üçüncül ve dördüncül yapılarının bazı fiziksel (yüksek sıcaklık, radyasyon) ve kimyasal (kuvvetli asit veya baz, organik çözücüler, yoğun inorganik tuz çözeltisi) dış etkilerle bozularak primer yapılarına dönüşmeleri sürecidir 125.
Denatürasyon sırasında kopan bağlar:
- polipeptit zincirleri arasındaki hidrojen bağları 25;
- kükürt bağları (özellikle sistein grupları arasındaki disülfit bağları) 12.
Denatürasyonun sonuçları:
- Protein, önceki yapısına geri dönemez 25.
- Protein, enzimatik etkilere karşı daha duyarlı hale gelir 2.
- Protein çökelmesi her zaman denatürasyon anlamına gelmez; proteinler, üçüncül yapıları korunarak da çöktürülebilir 25.
Yaygın denatürasyon örnekleri:
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: