Fenilketonürili hastaların yememesi gereken besinler şunlardır: 1. Süt ve süt ürünleri: Süt, yoğurt, ayran, peynir ve çeşitleri. 2. Et ve et ürünleri: Kırmızı et, tavuk, balık, hindi eti, salam, sosis, sucuk, pastırma. 3. Sakatatlar: Beyin, karaciğer, böbrek gibi iç organlar. 4. Kuru yemiş: Fındık, fıstık, leblebi, çekirdek çeşitleri, badem, ceviz. 5. Kuru baklagiller: Kuru fasülye, nohut, mercimek, iç bakla, soya fasülyesi. 6. Hazır besinler: Kraker, bisküvi, kek, kurabiye, pasta ve yasaklarla yapılmış bütün besinler. 7. Aspartam ve fenilalanin içeren içecekler ve yiyecekler. Bu hastaların diyetleri, fenilalanin içermeyen özel tıbbi mamalar ve düşük proteinli ürünlerle desteklenmelidir.