• Buradasın

    TCK

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    TCK'nın 74 ve 75 maddeleri nelerdir?

    Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 74 ve 75. maddeleri şunlardır: Madde 74: 1. Müruru Zaman: Hükümlerde müruru zaman, hükmün kesinleştiği veya infazın herhangi bir suretle kesintiye uğradığı günden itibaren işlemeye başlar. 2. Dava veya Cezanın Düşmesi: Genel af, özel af ve şikayetten vazgeçme, müsadere olunan şeylerin veya ödenen adli para cezasının geri alınmasını gerektirmez. Madde 75: 1. Önödeme: Uzlaşma kapsamındaki suçlar hariç olmak üzere, yalnız adli para cezasını gerektiren veya kanun maddesinde öngörülen hapis cezasının yukarı sınırı altı ayı aşmayan suçların faili, belirli şartları yerine getirerek hakkında kamu davası açılmasını önleyebilir.

    TCK madde 3/2 ne demek?

    TCK madde 3/2 şu anlama gelir: "Ceza Kanununun uygulamasında kişiler arasında ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, siyasal veya diğer fikir yahut düşünceleri, felsefi inanç, milli veya sosyal köken, doğum, ekonomik ve diğer toplumsal konumları yönünden ayrım yapılamaz ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınamaz".

    TCK madde 210/2 cezası paraya çevrilir mi?

    Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 210/2. maddesi uyarınca verilen ceza, belirli şartlar altında paraya çevrilebilir. Bu maddeye göre, gerçeğe aykırı belge düzenleyen tabip, diş tabibi, eczacı, ebe, hemşire veya diğer sağlık mesleği mensupları üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    TCK'nın 22 maddesi 6 fıkrası hangi suçlara uygulanır?

    TCK'nın 22. maddesinin 6. fıkrası, sadece taksirle işlenen suçlara uygulanır. Bu fıkraya göre, taksirle hareket sonucu neden olunan netice, münhasıran failin kişisel ve ailevi durumu bakımından ciddi mağduriyete yol açmışsa ceza verilmez; bilinçli taksir halinde ise verilecek ceza yarıdan altıda bire kadar indirilebilir.

    Bilişim suçundan mahkum olanlar ne kadar yatar?

    Bilişim suçlarından mahkum olanların yatacağı süre, suçun türüne ve işlenme şekline göre değişir. Genel olarak: 1. Bilişim Sistemine Girme Suçu: TCK Madde 243'te düzenlenen bu suç için 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. 2. Sistemi Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçu: TCK Madde 244'te yer alan bu suç için 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası belirlenmiştir. 3. Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması: TCK Madde 245'te düzenlenen bu suç için 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası uygulanır. Bu cezalar, hakimin takdirine bağlı olarak indirim veya artış gösterebilir.

    TCK 33 madde 3. sıra nedir?

    TCK Madde 33'ün 3. sırası, on sekiz yaşını doldurmuş olup da yirmi bir yaşını doldurmamış olan sağır ve dilsizler hakkında uygulanacak hükümleri içerir.

    TCK'nın 179 maddesi tekerrürden etkilenir mi?

    Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 179. maddesi, tekerrürden etkilenebilir. Çünkü bu madde kapsamında işlenen suçlar, sanığın sabıka durumu ve kişisel hâlleri gibi tekerrür unsurlarını da dikkate alarak cezalandırılır.

    TCK 153 nedir?

    TCK Madde 153, "İbadethanelere ve Mezarlıklara Zarar Verme" suçunu düzenler. Maddeye göre: 1. İbadethanelere, bunların eklentilerine, buralardaki eşyaya, mezarlara, bunların üzerindeki yapılara, mezarlıklardaki tesislere ve mezarlıkların korunmasına yönelik olarak yapılan yapılara yıkmak, bozmak veya kırmak suretiyle zarar veren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 2. Birinci fıkrada belirtilen yerleri ve yapıları kirleten kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. 3. Birinci ve ikinci fıkralardaki fiillerin, ilgili dini inanışı benimseyen toplum kesimini tahkir maksadıyla işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte biri oranında artırılır.

    TCK 226/4 erteleme kaç yıl?

    TCK 226/4 maddesi uyarınca bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.

    TCK madde 13 ve 11 arasındaki fark nedir?

    TCK Madde 13 ve Madde 11 arasındaki farklar şunlardır: Madde 13: Yabancı bir ülkede vatandaş veya yabancı tarafından işlenen belirli suçların Türk kanunlarına göre yargılanmasını düzenler. Madde 11: Bir Türk vatandaşının yabancı ülkede işlediği ve Türk kanunlarına göre aşağı sınırı bir yıldan az olmayan hapis cezasını gerektiren suçlar için Türkiye'de yargılanma koşullarını belirler.

    TCK 158 1 F cezası paraya çevrilir mi?

    TCK 158/1-f maddesine göre nitelikli dolandırıcılık suçu işleyen kişilere verilen hapis cezası, adli para cezasına çevrilebilir. Ancak, bu nitelikli halin alt sınırı 4 yıl az hapis cezasından ve elde edilen maddi menfaatin iki katı adli para cezasından daha az olamaz. Dolayısıyla, adli para cezasına çevrilme imkanı sınırlıdır.

    TCK madde 448 ve 450 nedir?

    TCK madde 448 ve 450 şu şekildedir: TCK madde 448: "Her kim, bir kimseyi kasten öldürürse 24 seneden 30 seneye kadar ağır hapis cezasına mahkûm olur". TCK madde 450: "Öldürmek fiili: 1. Usul ve fürudan biri aleyhine işlenirse; 2. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinden biri aleyhine veya üyelik sıfatı sona ermiş olsa bile bu görevinden dolayı işlenmiş olursa; 3. Canavarca bir his sevki ile veya işkence ve tazip ile ika edilirse, 4. Taammüden icra olunursa; 5. Birden ziyade kimseler aleyhine işlenirse; 6. Yangın, su baskını ve gark gibi yedinci babın birinci faslında beyan olunan vasıtalarla yapılırsa; 7. Velevki husule gelmiş olmasın diğer bir suçu hazırlamak veya kolaylaştırmak veya işlemek için ika olunursa".

    TCK 59 maddesi hangi suçlarda uygulanır?

    TCK Madde 59, işlediği suç nedeniyle hapis cezasına mahkûm edilen yabancılara uygulanır.

    TCK 136 2 yıl ceza alan ne kadar yatar?

    TCK 136. madde uyarınca 2 yıl ceza alan bir kişi, bu cezanın tamamını yatar. Bu suç, adli para cezasına çevrilebilir veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir.

    TCK'nın 43 maddesi ne zaman yürürlüğe girdi?

    Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 43. maddesi, 26 Eylül 2004 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

    TCK madde 136 ve 137 birlikte nasıl uygulanır?

    TCK madde 136 ve 137 birlikte şu şekilde uygulanır: TCK madde 136, kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme, yayma veya ele geçirme suçunu düzenler ve bu suçun cezası iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. TCK madde 137 ise bu suçların nitelikli hallerini belirler ve suçun kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi durumunda cezanın yarı oranında artırılacağını öngörür. Dolayısıyla, eğer bir suç hem TCK madde 136 hem de madde 137 kapsamında değerlendirilebilecek niteliklere sahipse, fail hakkında hem temel ceza (TCK madde 136) hem de nitelikli hal cezası (TCK madde 137) uygulanır.

    TCK'nın 108 ve 107 maddeleri nedir?

    TCK'nın 108 ve 107 maddeleri şu şekildedir: 1. TCK Madde 108: Cebir. 2. TCK Madde 107: Şantaj.

    TCK 86 3 e maddesi uzlaşma kapsamında mı?

    TCK 86/3-e maddesi, kasten yaralama suçunun silahla işlenmesi hali, uzlaşma kapsamında yer almaktadır.

    TCK'nın 37 maddesi hangi suçlara uygulanır?

    TCK'nın 37. maddesi, suça iştirak halinde işlenen suçlara uygulanır. Bu maddeye göre: 1. Müşterek faillik: Birden fazla kişi, suçun işlenmesi için gerekli olan eylemi birlikte gerçekleştirdiğinde, her biri fail olarak sorumlu tutulur. 2. Dolaylı faillik: Kişi, bir başkasını araç olarak kullanarak suç işlediğinde, dolaylı fail olarak cezalandırılır. Bu madde, kasten işlenen suçlar için geçerlidir, taksirle işlenen suçlara iştirak mümkün değildir.

    TCK 345 ve 346 nedir?

    TCK 345 ve 346, Türk Ceza Kanunu'nun bilişim suçlarını düzenleyen maddeleridir. TCK 345 kapsamında yer alan suçlar şunlardır: 1. Bilişim sisteminde yer alan ve sır teşkil eden bilgiyi hukuka aykırı olarak elde edip öğrenmek. 2. Başkasına zarar vermek için sistemde bulunan bilgileri kullanmak, nakletmek, çoğaltmak. 3. Sistemi ve unsurlarını tahrip etmek, değiştirmek, silmek, sistemin işlemesine engel olmak, yanlış biçimde işlemesini sağlamak. 4. Sistemi kullanarak kendisi veya başkası lehine hukuka aykırı yarar sağlamak, dolandırıcılık. 5. Sistemi kullanarak sahtecilik yapmak. TCK 346 ise bilişim sistemlerine karşı işlenen bozma, engelleme gibi ızrar fiillerini özel bir suç haline getirmektedir.