• Buradasın

    TCK

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    TCK'nın 51 maddesi denetimli serbestlik kaç yıl?

    TCK'nın 51. maddesine göre, hapis cezasının ertelenmesi durumunda denetim süresi bir yıldan az, üç yıldan fazla olamaz.

    TCK mevzuatı nedir?

    Türk Ceza Kanunu (TCK), Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 29 Eylül 2004 tarihinde kabul edilen, 12 Ekim 2004 tarihinde yayımlanan ve 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren yasadır. TCK'nın amacı, kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak ve suç işlenmesini önlemektir. Kanunun bazı önemli maddeleri: - Madde 217/A: Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçunu düzenler ve bu suç için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörür. - Madde 299: Cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenler. - Madde 301: Türklüğe hakaret suçunu düzenler. TCK, genel ve özel hükümler olmak üzere iki kısma ayrılmıştır ve bu kısımlar altında suçları ve bunlara uygulanacak cezaları detaylandırır.

    TCK 217 ve 216 farkı nedir?

    TCK 217 ve 216 maddeleri arasındaki fark, işlenen suçun niteliğine ve sonuçlarına göre değişiklik gösterir. TCK Madde 217 "Kanunlara uymamaya tahrik" suçunu düzenler ve halkı kanunlara uymamaya alenen tahrik eden kişinin, tahrikin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacağını belirtir. TCK Madde 216 ise "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçunu düzenler ve bu maddeye göre: - Halkın bir kesimini sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip olması nedeniyle diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. - Halkın bir kesimini sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. - Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    TCK'nın 227 ve 228 maddeleri nelerdir?

    TCK'nın 227 ve 228 maddeleri şunlardır: 227. madde - Fuhuş: 1. Bir çocuğu fuhşa teşvik eden, bunun yolunu kolaylaştıran, bu maksatla tedarik eden veya barındıran ya da çocuğun fuhşuna aracılık eden kişi, dört yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. 2. Bir kimseyi fuhşa teşvik eden, bunun yolunu kolaylaştıran ya da fuhuş için aracılık eden veya yer temin eden kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis ve üçbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. 3. Fuhşa teşvik etmek amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri veren, dağıtan veya yayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve iki yüz günden iki bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. 228. madde - Kumar oynanması için yer ve imkan sağlama: 1. Kumar oynanması için yer ve imkan sağlayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve iki yüz günden aşağı olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır. 2. Çocukların kumar oynaması için yer ve imkan sağlanması halinde, verilecek ceza bir katı oranında artırılır. 3. Suçun bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenmesi halinde üç yıldan beş yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

    TCK madde 276 ve 277'ye göre yargı görevi yapanı etkileme suçu nedir?

    Türk Ceza Kanunu (TCK) madde 276 ve 277'ye göre yargı görevi yapanı etkileme suçu şu şekilde tanımlanmaktadır: Madde 276: Yargı mercileri veya suçtan dolayı kanunen soruşturma yapma yetkisine sahip kişi veya kurul tarafından görevlendirilen bilirkişinin gerçeğe aykırı mütalaada bulunması halinde, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası öngörülür. Madde 277: Görülmekte olan bir davada gerçeğin ortaya çıkmasını engellemek veya bir haksızlık oluşturmak amacıyla, davanın taraflarından birinin, sanığın, katılanın veya mağdurun lehine veya aleyhine sonuç doğuracak bir karar vermesi veya bir işlem tesis etmesi ya da beyanda bulunması için, yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs eden kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    TCK'da kaç suç var?

    Türk Ceza Kanunu (TCK) toplamda 345 madde içermektedir.

    TCK madde 115 ne demek?

    TCK madde 115, "İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" suçunu düzenler. Bu maddeye göre, cebir veya tehdit kullanarak bir kimseyi; - Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya veya değiştirmeye zorlamak ya da bunları açıklamaktan, yaymaktan menetmek, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. - Dini ibadet ve ayinlerin toplu olarak yapılmasını engellemek de bu madde kapsamında suç teşkil eder.

    Bilgi 133 nedir?

    Bilgi 133 ifadesi iki farklı bağlamda kullanılabilir: 1. Acil Durum Numarası: "Alo 133", trafik polisi için kullanılan bir acil durum numarasıdır. 2. Türk Ceza Kanunu Maddesi: TCK Madde 133, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması suçunu tanımlar.

    TCK 178 ve 179 2 birlikte nasıl uygulanır?

    TCK 178 ve 179/2 maddeleri birlikte şu şekilde uygulanabilir: TCK 179/2 maddesi, kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişiler için üç aydan iki yıla kadar hapis cezası öngörmektedir. Eğer bu tehlikeli kullanım bir kaza ile sonuçlanırsa, TCK 179/2 maddesine göre ceza verilmiş olsa bile, ayrıca TCK 178 maddesi uyarınca taksirle neden olunan tehlike için üç aydan üç yıla kadar ek bir hapis cezası daha uygulanabilir.

    TCK 19/1 nedir?

    TCK 19/1, Türk Ceza Kanunu'nun "Yabancı Kanunun Göz Önünde Bulundurulması" başlıklı maddesini ifade eder. Bu maddeye göre: 1. Türkiye'nin egemenlik alanı dışında işlenen suçlar dolayısıyla Türkiye'de yargılama yapılırken, Türk kanununa göre verilecek ceza, suçun işlendiği ülke kanununda öngörülen cezanın üst sınırından fazla olamaz. 2. Ancak, suçun Türkiye'nin güvenliğine karşı veya zararına olarak, Türk vatandaşına karşı ya da Türk kanunlarına göre kurulmuş özel hukuk tüzel kişisi zararına işlenmesi durumunda, yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz.

    TCK 178 nedir?

    TCK 178, Türk Ceza Kanunu'nun "İşaret ve Engel Koymama" başlıklı maddesidir. Bu maddeye göre, herkesin gelip geçtiği yerlerde yapılmakta olan işlerden veya bırakılan eşyadan doğan tehlikeyi önlemek için gerekli işaret veya engelleri koymayan, konulmuş olan işaret veya engelleri kaldıran ya da bunların yerini değiştiren kişi iki aydan altı aya kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

    TCK madde 79 göçmen kaçakçılığı suçu cezası paraya çevrilir mi?

    TCK madde 79'da düzenlenen göçmen kaçakçılığı suçu cezası, doğrudan paraya çevrilemez. Bu suç için öngörülen ceza, 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve 10.000 güne kadar adli para cezasıdır.

    TCK madde 128 ve 129 birlikte uygulanır mı?

    Türk Ceza Kanunu (TCK) madde 128 ve 129 birlikte uygulanabilir. Madde 128 uyarınca, yargı mercileri veya idari makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvuru, iddia ve savunmalar kapsamında, kişilerle ilgili somut isnatlarda bulunulması halinde ceza verilmez. Madde 129 ise hakaret suçunun belirli durumlarda indirimli ceza öngördüğünü düzenler.

    TCK'nın 11 ve 12 maddeleri nelerdir?

    TCK'nın 11 ve 12. maddeleri şu şekildedir: 11. Madde: Vatandaş Tarafından İşlenen Suç: - Bir Türk vatandaşı, 13. maddede yazılı suçlar dışında, Türk kanunlarına göre aşağı sınırı bir yıldan az olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçu yabancı ülkede işlediği ve kendisi Türkiye'de bulunduğu takdirde, bu suçtan dolayı Türk kanunlarına göre cezalandırılır. - Suç, aşağı sınırı bir yıldan az hapis cezasını gerektirdiğinde yargılama yapılması, zarar görenin veya yabancı hükûmetin şikâyetine bağlıdır. 12. Madde: Yabancı Tarafından İşlenen Suç: - Bir yabancı, 13. maddede yazılı suçlar dışında, Türk kanunlarına göre aşağı sınırı en az bir yıl hapis cezasını gerektiren bir suçu yabancı ülkede Türkiye'nin zararına işlediği ve kendisi Türkiye'de bulunduğu takdirde, Türk kanunlarına göre cezalandırılır. - Yargılama yapılması, Adalet Bakanının istemine bağlıdır.

    TCK 183 nedir?

    TCK 183, Türk Ceza Kanunu'nun 183. maddesi anlamına gelir ve "Gürültüye Neden Olma" suçunu düzenler. Bu maddeye göre, ilgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

    TCK'nun 53 maddesi ne zaman değişti?

    Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 53. maddesi, 6 Aralık 2006 tarihinde 5560 sayılı kanunla yapılan değişikliklerle güncellenmiştir.

    TCK 18 ve 19 maddeleri nelerdir?

    TCK 18 ve 19 maddeleri şu şekildedir: TCK Madde 18: Geri Verme: - Yabancı bir ülkede işlenen veya işlendiği iddia edilen bir suç nedeniyle hakkında ceza kovuşturması başlatılan veya mahkûmiyet kararı verilmiş olan bir yabancı, talep üzerine, kovuşturmanın yapılabilmesi veya hükmedilen cezanın infazı amacıyla geri verilebilir. - Ancak, geri verme talebine esas teşkil eden fiil belirli koşulları taşıyorsa, bu talep kabul edilmez. TCK Madde 19: Yabancı Kanunun Göz Önünde Bulundurulması: - Türkiye’nin egemenlik alanı dışında işlenen suçlar dolayısıyla Türkiye’de yargılama yapılırken, Türk kanununa göre verilecek olan ceza, suçun işlendiği ülke kanununda öngörülen cezanın üst sınırından fazla olamaz. - Ancak suçun, Türkiye’nin güvenliğine karşı veya zararına olarak işlenmesi durumunda bu kural uygulanmaz.

    TCK 282 etkin pişmanlık nedir?

    Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 282. maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu için öngörülmüştür. Buna göre, kovuşturma başlamadan önce suç konusu malvarlığı değerlerinin ele geçirilmesini sağlayan veya bulunduğu yeri yetkili makamlara haber vererek ele geçirilmesini kolaylaştıran kişi hakkında bu suç nedeniyle cezaya hükmolunmayacaktır. Bu hükmünün uygulanabilmesi için aranan şartlar şunlardır: 1. Kovuşturma aşamasına geçilmemiş olması. 2. Failin yetkili makamlar ile işbirliği yapması.

    TCK 53 hapis cezası kaç yıl?

    TCK 53. maddesi uyarınca verilen hapis cezasının süresi, suçun niteliğine ve failin durumuna bağlı olarak değişir. Genel olarak: - Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarında süre kırk yıldır. - Müebbet hapis cezalarında süre otuz yıldır. - Yirmi yıl ve daha fazla süreli hapis cezalarında süre yirmidört yıldır. Ayrıca, oniki yaşını doldurmuş olup da onbeş yaşını doldurmamış olanlar için bu sürelerin yarısı, onbeş yaşını doldurmuş olup da onsekiz yaşını doldurmamış olanlar için ise üçte ikisi uygulanır.

    TCK 178 ve 179 tekerrüre girer mi?

    Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 178 ve 179. maddeleri tekerrüre girmez. TCK'nın 178. maddesi, deniz, hava veya demiryolu ulaşımında kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeye neden olan eylemleri düzenlerken, 179. maddesi trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunu kapsar. Bu maddeler, farklı suç tiplerini tanımladığından, tekerrür kapsamında değerlendirilmezler.