Alabalık havuz suyu aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır: Sıcaklık: Kuluçka ve yavru dönemlerinde 7-13°C, büyütme döneminde 12-18°C arasında olmalıdır. Oksijen: En az 6-7 mg/lt seviyesinde olmalıdır. pH: 6,5-8,5 arasında, en uygun değer 7,5-8 pH olmalıdır. Su kalitesi: Bulanık olmamalı, içinde lif, tortu ve organik artıklar bulunmamalıdır. Toksik maddeler: Amonyak birikimi olmamalı, sudaki demir, bakır, kurşun gibi toksik maddelerin miktarları sırasıyla 2 ppm, 1 ppm, 0,5 ppm'den yüksek değerde olmamalıdır. Su kaynağı: Yeraltı veya kaynak suları kullanılabilir, suyun temiz, berrak ve yeterli miktarda olması gerekir. Alabalık yetiştiriciliğinde su miktarına da dikkat edilmelidir; örneğin, 1 m³ havuz sahası için 15 kg alabalık üretmek amacıyla 10 lt/dk su gereklidir.