• Buradasın

    SiyasiOlaylar

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    1900 yılında dünyada neler oldu?

    1900 yılında dünyada yaşanan bazı önemli olaylar: 9 Ocak: Mısır'da Kahire-Hartum demiryolu tamamlandı ve ilk tren hizmete girdi. 14 Nisan: Giacomo Puccini'nin "Tosca" operası Roma'da ilk kez icra edildi. 1 Mayıs: Utah'da bir maden kazasında 200 kişi öldü. 14 Haziran: Hawaii, Amerika Birleşik Devletleri'ne katıldı. 2 Temmuz: Alman Ferdinand von Zeppelin'in yaptığı hava aracı denendi ve başarılı oldu. 10 Temmuz: Paris metrosu açıldı. 2 Eylül: Almanya ile ABD arasında telgraf kullanımı başladı. 8 Eylül: Galveston, Teksas bölgesinde şiddetli kasırga: yaklaşık 8000 kişi öldü. 13 Ekim: Avusturyalı nörolog Sigmund Freud, "Düşlerin Yorumu" adlı kitabını yayınladı. 6 Kasım: William McKinley, ABD başkanı seçildi.

    Mardin Kalesi'nin hikayesi nedir?

    Mardin Kalesi'nin hikayesi şu şekilde özetlenebilir: - Temel Atma: Kalenin yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, ilk bilgiler MS 330 yılına dayanmaktadır. - Şad Buhari Dönemi: Bu dönemde ateşe ibadet eden ve güneşe tapan bir kral olan Şad Buhari, Mardin Kalesi'nde kalır. - Kalkınma Hareketi: Pers ve Babil'den getirdiği asker ve sivillerle Mardin'de bir yerleşim yeri kurar ve bölge kalkınmaya başlar. - Veba Salgını: MS 442 yılında veba salgınının yayılması sonucu kaledekiler hayatını kaybeder ve kale 100 yıl boyunca terk edilir. - Hamdaniler Dönemi: 796 yılında Hamdaniler, kaleye yeni binalar ekleyerek onu daha oturaklı bir hale getirir. - Timur Kuşatmaları: 14. yüzyılda yaşayan Moğol Komutanı Timur, kaleyi üç kez kuşatır ancak alamaz. - Günümüz: 2015 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen kale, günümüzde Hava Radar Kıta Komutanlığı tarafından kullanılmakta olup, halkın ziyaretine kapalıdır.

    12 Şubat'ta ne oldu?

    12 Şubat tarihinde yaşanan bazı önemli olaylar şunlardır: 1502: Vasco da Gama, Lizbon'dan Hindistan'a doğru ikinci yolculuğuna çıktı. 1541: Santiago (Şili), Pedro de Valdivia tarafından kuruldu. 1818: Şili, İspanya'dan bağımsızlığını ilan etti. 1859: Mülkiye Mektebi, Sadrazam Ali Paşa ve hükûmet üyelerinin katılımıyla açıldı. 1870: Utah'ta kadınlar, oy kullanma haklarını elde ettiler. 1912: 6 yaşındaki Çin İmparatoru Puyi, tahttan indirildi. 1920: Türk Kurtuluş Savaşı: Türk Silahlı Kuvvetleri, Fransa hakimiyeti altındaki Kahramanmaraş'ı aldı. 1929: Stalin tarafından sürgün edilen eski savaş komiseri Troçki, "İlyiç" adlı bir şileple İstanbul'a geldi. 1934: Avusturya'da iç savaş başladı. 1956: Karikatürist Turhan Selçuk, Uluslararası "Bordighera Mizah Şenliği"nde Platin Palmiye Ödülü'nü aldı.

    Mağusa Limanı'nın hikayesi nedir?

    Mağusa Limanı'nın hikayesi şu şekilde özetlenebilir: - Antik Dönem: Mağusa, M.Ö. 3. yüzyılda Grek asıllı Mısırlı Ptolemy Philadelphus tarafından Arsinoe adıyla bir balıkçı köyü olarak kurulmuştur. - Orta Çağ: Lüzinyan döneminde Kudüs ile olan ilişkisi sayesinde önemi artmış, ancak Venedik ve Osmanlı dönemlerinde daha çok askeri kimlik kazanması, deniz ticaretinin önemini azaltmıştır. - 20. Yüzyıl: 20. yüzyılın başlarında derinleştirilerek modernleştirilmiş ve ticaret tekrar gelişmeye başlamıştır. - Günümüz: Günümüzde Mağusa Limanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ticari merkezi Gazimağusa'da bulunan önemli bir liman olarak faaliyet göstermektedir.

    15 Aralık'ta ne oldu?

    15 Aralık tarihinde yaşanan bazı önemli olaylar şunlardır: 1256: İran'da bulunan haşhaşîlerin Alamut Kalesi, Hülagû Han Ordusu tarafından yok edildi. 1574: III. Murad, 12. Osmanlı padişahı olarak tahta çıktı. 1840: Napolyon Bonapart'ın naaşı, Saint Helena Adası'ndan Paris'e getirilerek Les Invalides'e gömüldü. 1893: Danimarkalı bilim insanı Wilhelm Ludwig Thomsen, Orhun alfabesini çözdüğünü duyurarak, Orhun Kitabeleri'ni okuduğunu ilan etti. 1939: Rüzgâr Gibi Geçti filmi, Atlanta'da (ABD) gösterime girdi. 1948: TBMM'de Sivas Kongresi'ne seçilen Temsil Heyeti üyelerine, vatan-ı hizmet tertibinden aylık bağlanması hakkında kanun kabul edildi. 1954: Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) kuruldu.

    Bingazi 13 saat gerçek bir hikaye mi?

    "13 Saat: Bingazi'nin Gizli Askerleri" filmi, gerçek bir hikayeye dayanmaktadır. Film, Mitchell Zuckoff'un 2014 yılında yayımlanan ve 11 Eylül 2012'de Bingazi'deki Amerikan diplomatik binasına yapılan saldırıyı anlatan kitabından uyarlanmıştır.

    Otel Ruanda filmi gerçek bir hikaye mi?

    Evet, "Otel Ruanda" filmi gerçek bir hikayeye dayanmaktadır. Film, 1994 yılında Ruanda'da yaşanan soykırımı konu almakta ve Paul Rusesabagina'nın hayatını kurtarmak için büyük bir cesaret gösterdiği olayları anlatmaktadır.

    Jumong 51. bölümde ne oldu?

    Jumong'un 51. bölümünde şu olaylar gerçekleşti: - Çin'in demir ihtiyacını karşıladığı bir kasabaya vali Yangjung ziyarete gider. - Jumong ve arkadaşları, Yangjung'un oraya gideceğini haber alarak onu öldürmek için pusu kurarlar. - Yangjung yaralanır fakat elbiselerini bir askere vererek kaçmayı başarır. - Demir madenlerinin bulunduğu dağa yakın bir kasabayı ve dağı ele geçiren Soseono, bu kasabadan paralı asker almak ister ama şimdilik bundan vazgeçer. - Buyeo, Çin'in istediği vergileri karşılamak için uğraşır. - General Okçi, krala darbe yapma teklifinde bulunur. - Yeomieul, Jumong'un büyük amacının gerçekleşeceğine dair bir işaret alabilmek için onunla bir ayin düzenler ve bu ayin sonunda güneş tutulması gerçekleşir.

    Selahaddin-i Eyyubi'nin son bölümünde ne oldu?

    Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi'nin son bölümünde (9. bölüm) yaşanan bazı olaylar şunlardır: - Sultan Nureddin, açıkladığı sırrın Selahaddin'i üzmesi üzerine onu saraydan uzaklaştırdı. - Nusreddin, Sultan Nureddin'i kanunları çiğnemekle suçladı ve Harran'a gönderildi. - Selahaddin, öz annesi Fatma ve babası Eyyub ile Şehinşah'ın mezarında karşılaştı. - Sinan, gerçek kimliğini öğrendiği Nusreddin'e, ordunun yarısını yanına çekmesi ve Askalan'ın başına geçmesi talimatını verdi. - Sultan Nureddin, Askalan fethi için hazırlıklar yaparken, Nusreddin hazineyi ve sultanlık alametlerini aldı. - Gregor'u esir alan Selahaddin, Sultan Nureddin'in yardımıyla onu kurtardı. - Gabriel, Selahaddin'i öldürmek için yola çıktı, ancak Selahaddin tarafından yaralandı.

    Fatih'in 20 büyük başarısı nedir?

    Fatih Sultan Mehmet'in 20 büyük başarısı şunlardır: 1. İstanbul'un Fethi (29 Mayıs 1453). 2. Topkapı Sarayı'nın İnşası (1460). 3. Fatih Camii'nin Yaptırılması (1463). 4. İstanbul Üniversitesi'nin Kuruluşu (1453). 5. Kanunname-i Ali Osman (Fatih Kanunnamesi). 6. Kardeş Katli Uygulaması. 7. Devşirme Kökenli Sadrazamlar. 8. Osmanlı'nın İlk Altın Parası. 9. Gentile Bellini'nin Portre Yapımı. 10. Trabzon'un Fethi (1461). 11. Bosna ve Hersek Seferi (1463). 12. Otlukbeli Savaşı (1473). 13. Kırım'ın Fethi (1475). 14. İtalya Seferi (Otranto, 1480). 15. Eğitim ve Bilim. 16. Dini ve Kültürel Miras. Şehirdeki birçok yapının inşası, Osmanlı mimarisinin başyapıtlarını ortaya çıkardı [2

    1543 yılında ne oldu?

    1543 yılında yaşanan bazı önemli olaylar şunlardır: 21 Şubat: Etiyopya ve Portekiz birliklerinin oluşturduğu ordu, Ahmed Gragn önderliğindeki Müslüman orduyu yendi. 7 Temmuz: Fransız birlikleri Lüksemburg'u işgal etti. 12 Temmuz: İngiltere Kralı VIII. Henry, altıncı ve son eşi Catherine Parr ile evlendi. 9 Eylül: Mary Stuart, dokuz aylıkken İskoçya Kraliçesi olarak taç giydi. 24 Mayıs: Polonyalı astronom Nicolaus Copernicus öldü.

    1842'de ne oldu?

    1842 yılında gerçekleşen bazı önemli olaylar: 9 Mart: Giuseppe Verdi'nin üçüncü opera eseri "Nabucco" ilk kez Milano'da sahnelendi. 21 Eylül: II. Abdülhamid, 32. Osmanlı padişahı oldu. 29 Ağustos: İngiltere ile Çin arasında "Afyon Savaşı"nı sona erdiren Nanking Antlaşması imzalandı. 30 Mart: İlk kez bir ameliyatta anestezi uygulandı. 9 Aralık: Rus yazar ve anarşizm kuramcısı Peter Alexeyevich Kropotkin doğdu.

    Avrupa'da meydana gelen olaylar nelerdir?

    Avrupa'da meydana gelen bazı önemli olaylar şunlardır: 1. Reform Hareketi: 16. yüzyılda Almanya'da başlayan ve Martin Luther önderliğinde Katolik Kilisesi'ne karşı çıkan reform hareketi, Hristiyanlığın Protestanlık, Kalvenizm ve Anglikanizm gibi yeni mezheplere ayrılmasına yol açtı. 2. Fransız İhtilali: 1789'da Fransa'da başlayan ihtilal, eşitlik, özgürlük ve demokrasi gibi ilkeleri yaydı, mutlak monarşileri yıktı ve milliyetçilik düşüncesini siyasi bir nitelik kazandırdı. 3. Viyana Kongresi: 1815'te toplanan kongre, Napolyon Savaşlarının ardından Avrupa'nın siyasi haritasını yeniden çizdi ve imparatorlukları koruma altına aldı. 4. 1830 ve 1848 İhtilalleri: 1830'da Fransa'da başlayan ve diğer Avrupa ülkelerine yayılan ihtilaller, liberal demokrasi ve parlamenter sistemin yayılmasına yol açtı. 5. Sanayi Devrimi: 18. yüzyılın ortalarında İngiltere'de başlayan sanayi devrimi, Avrupa'da refah düzeyini artırdı, nüfus artışını teşvik etti ve işçi sınıfının oluşmasına neden oldu.

    Heimat ne anlatıyor?

    "Heimat" dizisi, 1919-1982 yılları arasında Almanya'nın Hunsrück bölgesindeki Schabbach köyünün hikayesini anlatıyor. Ana karakterler, 17 yaşından yetişkin bir kadın olana kadar göreceğimiz Maria ve ailesidir. Yönetmen Edgar Reitz, kişisel ve ev hayatını daha geniş sosyal ve siyasi olaylarla harmanlayarak izleyicilere Almanya'nın tarihini ve kültürünü anlatıyor.

    Fransız Devrimi'nin tarihi nedir?

    Fransız Devrimi, 1789-1799 yılları arasında gerçekleşmiştir.

    Osmanlı'da Akıncılar neden kaldırıldı?

    Osmanlı'da Akıncılar, 1595 yılında Eflak Voyvodası Mihal'in isyanı sırasında Sadrazam Sinan Paşa'nın tedbirsizliği sonucu yenilmesi ve geri çekilen Osmanlı ordusunun arkasında kalan akıncıların Mihal'in saldırısıyla büyük kayıp vermesi nedeniyle kaldırıldı. Bu olay, Akıncı Kolordusu'nun sonunu getirdi ve sınır muhafızları ile Kırım Tatarları'nın görevlerini devralmasıyla sonuçlandı.

    Şaşı feleğin 49. bölümünde ne oldu?

    "Şaşı Felek" dizisinin 49. bölümünde ne olduğu hakkında bilgi bulunamadı. Ancak, "Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi" dizisinin 49. bölümünde yaşanan bazı olaylar şunlardır: - Sultan Selahaddin'in tertibi başarılı olmuş ve Gümüştekin'in planları suya düşmüştür. - Artık Şam tahtının hakimi, gerçek sahibi olan Selahaddin'dir. - Balian, Chatillon'u esir almış ve kendisini Selahaddin'in karşısında bulmuştur. - Lord Guy, Prenses Sybilla ile evlenme arzusunu tekrarlamıştır. - Kontes Mila'nın attığı adımlar, büyük bir tehlikeye işaret etmektedir.

    Sunday bloody Sunday gerçek bir hikaye mi?

    "Sunday Bloody Sunday" şarkısı, gerçek bir hikayeye dayanmaktadır. Şarkı, 30 Ocak 1972'de Kuzey İrlanda'nın Derry kentinde meydana gelen ve İngiliz askerlerinin barışçıl bir protestoyu bastırırken 13 sivili öldürdüğü olayı anlatmaktadır.

    17 mart'ta hangi olaylar oldu?

    17 Mart'ta yaşanan bazı önemli olaylar şunlardır: 1756: İrlanda'nın koruyucu azizi Aziz Patrick anısına St. Patrick Günü kutlamaları başladı. 1861: İtalya Krallığı resmen ilan edildi ve Vittorio Emanuele II ülkenin ilk kralı oldu. 1901: Van Gogh'un ünlü tablosu "İrises", Paris'te düzenlenen bir müzayedede rekor fiyatla satıldı. 1939: Çekoslovakya, Nazi Almanyası tarafından işgal edildi. 1954: Türk Hava Kuvvetleri envanterine ilk jet uçakları olan F-86 Sabre savaş uçakları dahil edildi. 1978: Şair ve yazar Ceyhun Atuf Kansu hayatını kaybetti. 1995: Azerbaycan'da 15 Mart'ta başlatılan ve Türkiye'nin de adının karıştığı bir darbe girişimi bastırıldı.

    6. yüzyılda hangi olaylar yaşandı?

    6. yüzyılda yaşanan bazı önemli olaylar şunlardır: 511: Frank Kralı I. Clovis'in ölümü. 1 Ağustos 527: Doğu Roma imparatoru I. Justinianus tahta çıktı. 533: Vandallar, Bizans İmparatorluğu tarafından yıkıldı. 537: Camlann Savaşı'nda Kral Arthur zafer kazandı. 552: Kök Türk Devleti'nin Bumin Kağan tarafından kurulması. 568: Lombardlar, İtalya'yı ele geçirdi. 571: Muhammed'in doğumu. 580: Slavlar, Tuna'nın güneyine yerleşmeye başladı. 589: Vizigot Kralı I. Recaredo, Katolik oldu.