MEB'e bağlı okullarda aşçı olarak çalışabilmek için aşağıdaki niteliklere sahip olmak gereklidir: Eğitim Durumu: Aşçılık, gemi aşçılığı, hazır yemek ve aşçılık, yemek pişirme teknikleri, gastronomi ve mutfak sanatları, yiyecek içecek işletmeciliği/yiyecek ve içecek işletmeciliği ön lisans programlarından veya ortaöğretim kurumlarının aşçılık veya mutfak bölümlerinden mezun olmak. Sertifika: MEB onaylı aşçılık sertifikası, 3308 sayılı Kanuna göre aşçılık dalında ustalık veya kalfalık belgesi veya aşçı bonservisi sahibi olmak. Görevlendirme: Sözleşmeli destek personeli (aşçı ve aşçı yardımcısı) pozisyonunda görev yapmak. Ayrıca, aşçı yardımcıları sadece aşçı yardımcısı pozisyonuna başvuruda bulunabilir. Aşçılar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar, özel eğitim kurumları, belediyeler, askeri ve kamu kurumları, hastaneler, catering firmaları, fabrikalar ve şirketlerin yemekhanelerinde çalışabilirler.