Restoranlar, servis şekillerine göre altı ana kategoriye ayrılır: 1. Alakart Restoranlar: Müşteri siparişi bir garson tarafından alınıp, şefe iletilerek hazırlanır ve her bir müşterinin siparişi bireysel olarak sunulur. 2. Fastfood Restoranlar: Müşteri siparişi bir bankoda verir, ödemeyi yaptıktan sonra siparişini tepsi ile kendisi alır. 3. Açık Büfe Restoranlar: Müşteri, sunulan çok çeşitli yiyecekler içerisinden istediğini sınırsız olarak alabilir. 4. Self-Servis Restoranlar: Müşteri, hazırlanan yemeklerden istediğini kendisi alır ve masasına döner. 5. Etnik Restoranlar: Belirli bir bölgeye veya yöreye ait yemeklerin servisini yapar. 6. French Servis: Yemeğin ön hazırlığı mutfakta yapıldıktan sonra, son dokunuşları müşterinin yanında yapılır.