Nitrozaminler (N-nitrozaminler), R'nin genellikle bir alkil grubu olduğu R2N−N=O kimyasal yapısının organik bileşikleridir. Nitrozaminlerin bazı özellikleri: Oluşumu: Gıda ürünlerinde, tütünde ve ilaçlarda, nitritler ve sekonder aminlerin reaksiyonu sonucu oluşur. Kanserojen etki: Hayvan çalışmaları ve epidemiyolojik veriler ışığında, bazı türleri muhtemel insan kanserojeni olarak sınıflandırılmıştır. Kaynaklar: İşlenmiş etler, alkollü içecekler, kozmetikler, sigara dumanı, bazı çevresel kirleticiler ve endüstriyel atıklarda bulunur. Endüstriyel kullanım: Bilinen bir endüstriyel kullanım alanı yoktur. Bazı yaygın nitrozamin türleri: N-nitrozodimetilamin (NDMA); N-nitrozodietilamin (NDEA); N-nitrozodipropilamin (NDPA); N-nitrozodibutilamin (NDBA).