Karadeniz'de arıcılık, kestane balı üretimi başta olmak üzere çeşitli arı ürünlerinin elde edilmesi ve ticari amaçlarla arıcılığın geliştirilmesi ile ilgilenir. Karadeniz Bölgesi'nde arıcılık yapan kişiler: Ana arı üretimi ve değişimi: Arıcılar genellikle ana arılarını kendi işletmelerinde üretir ve 2 yılda bir değiştirir. Göçebe arıcılık: Bölgede göçebe arıcılık yaygındır ve en çok Erzurum gibi illere gidilmektedir. Yan gelir kaynağı: Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt illerinde arıcılık genellikle yan gelir kaynağı olarak yapılır. Bal ve diğer arı ürünlerinin verimi: Bal verimi, farklı illerde 11,45 kg ile 38,54 kg arasında değişmektedir. Ayrıca, arıcılar kovan sayılarını artırma ve arıcılığı geliştirme eğilimindedir.