Mizaca göre beslenme önerileri: Safravi (kuru-sıcak) mizaç: Soğuk ve nemli ortamlarda bulunmak, sebze ve meyve tüketmek, şekerden kaçınmak gerekir. Demevi (nemli-sıcak) mizaç: Sindirimi kolay ve hafif beslenmek, sebze ve meyve tüketmek, tuzlu yemeklerden kaçınmak gerekir. Sevdavi (kuru-soğuk) mizaç: Nemli gıdalar, yağlı ve sulu yiyecekler tüketmek, ısıtma etkisi olan baharatlar ve sıcak yemekler önerilir. Balgami (nemli-soğuk) mizaç: Sindirimi kolay ve hafif yiyecekler tüketmek, baharatlar ve sıcak yemekler önerilir. Mizaç analizi için bir uzmana danışılması önerilir. Bazı besin örnekleri: Sıcak ve nemli besinler: Yoğurt, tereyağı, taze inek ve koyun sütü, ananas, incir, üzüm, hurma, kaysı, kiraz, armut, tatlı elma. Sıcak ve kuru besinler: Eski peynir, patlıcan ve yeşil biber, mango, ayva, zeytin ve hindistan cevizi. Soğuk ve kuru besinler: Muşmula, erik, ekşi nar, ekşi elma, limon, greyfurt, iğde, ahududu. Soğuk ve nemli besinler: Taze peynir, kaymak, ayran, salatalık, kabak türleri, domates, karpuz ve balkabağı.