Geleneksel biyoteknolojinin uygulama alanları: Gıda üretimi: Ekmek, peynir, alkol, sirke, yoğurt, turşu üretimi. Geleneksel ıslah: İstenilen özelliklere sahip canlıların seçilip eşleştirilmesi. Modern biyoteknolojinin uygulama alanları: Sağlık: Antibiyotik, ilaç, hormon ve vitamin üretimi, aşı geliştirme, gen tedavisi, insan genomunun anlaşılması. Gıda: Gıdaların raf ömrünün uzatılması, besin değerinin artırılması, vitamin tabletleri üretimi. Çevre: Kirliliğin kontrolü, atık toksinlerin uzaklaştırılması, metallerin geri kazanılması. Ziraat ve hayvancılık: Sıcak veya soğuğa dayanıklı bitki türleri, dirençli ve yüksek verimli bitkiler, daha sağlıklı ve verimli hayvanlar. Endüstriyel üretim: Biyokatalizörler, fermantasyon, yeni plastik ve tekstil tasarımı, biyoyakıt üretimi.