Yayık ayranın farkı, yoğurda su eklenerek yayıkta dövülmesi, tereyağının ayrıştırılması ve yoğurttan arta kalan açık renkli, yapışkanımsı kıvamlı ve kendine has kokulu yayıkaltına tuz eklenmesiyle elde edilmesidir 12.
Yayık ayran ile normal ayran arasındaki bazı farklar:
- Yoğunluk: Yayık ayran, klasik ayrandan daha yoğun ve köpüklüdür 2.
- Tadımı: Uzun süre fermente edilen yoğurttan yapıldığı için ekşi bir tadı vardır 12.
- Üretim Yöntemi: Normal ayran su ve tuz eklenerek yapılırken, yayık ayran için özel bir işlem uygulanır 2.
- Sağlık Faydaları: Probiyotik içeriği sayesinde sindirimi destekler ve bağışıklık sistemine fayda sağlar 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: