Buradasın
Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartları nelerdir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarından bazıları şunlardır:
- ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi 125. Gıda güvenliği sürecinde HACCP’i temel alan, uluslararası bir standarttır 2.
- BRC Food Gıda Güvenliği Standardı 12. İngiltere Perakendeciler Konsorsiyumu (British Retail Consortium) tarafından geliştirilmiş olup, güvenli ve kaliteli gıda üretimini garanti altına almayı hedefler 1.
- FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi 23. ISO 22000 standardına sahip kuruluşların sektörel ön gereksinimleri ve ek gereksinimleri uygulayarak GFSI onaylı FSSC 22000 sertifikasına sahip olmalarını sağlar 2.
- HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) 123. Gıda üretim süreçlerindeki biyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikeleri belirleyip kontrol altına almayı amaçlayan sistematik ve önleyici bir standartlar bütünüdür 3.
- BRC IoP Ambalaj ve Ambalaj Malzemeleri Küresel Standardı 23. Ürün bütünlüğünü ve güvenliğini tanımlayan, yeniliklerini yansıtmalarını sağlayan ambalajları gıda üretim sürecinin tamamlayıcı bir parçası olarak görür 3.
- BRCGS Gıda v8 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi 23. Kalite, güvenlik ve operasyonel kriterleri uygulatarak üreticilerin yasal gerekliliklere uygunluğunu sağlar 2.
- IFS Uluslararası Gıda Standardı 23. Gıdaları işleyen ve paketleyen kuruluşların süreçlerinin ve ürünlerinin daha yüksek kalite ve güvenliğe sahip olmasını amaçlayan uluslararası bir gıda güvenliği standardıdır 3.
Gıda güvenliği standartları, ülkelerin ve kültürlerin kendilerine özgü standartları nedeniyle her zaman aynı şekilde uygulanmayabilir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: