Buradasın
Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartları nelerdir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartları şunlardır:
- ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi: HACCP prensiplerine dayanan, gıda güvenliği yönetim sistemi kurmak için uluslararası bir standarttır 12.
- HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları): Gıda üretim süreçlerindeki biyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikeleri belirleyip kontrol altına almayı amaçlayan sistematik bir standarttır 34.
- BRC Food: İngiltere'de perakendeciler tarafından geliştirilmiş, gıda üreticileri için detaylı bir kontrol listesi sunan bir standarttır 2.
- FSSC 22000: ISO 22000 standardına sahip kuruluşların ek gereksinimler ve sektörel ön gereksinimler uygulayarak GFSI onaylı sertifika almasını sağlayan bir yönetim sistemidir 1.
- IFS Uluslararası Gıda Standardı: Gıda işleyen ve paketleyen kuruluşların süreçlerini ve ürünlerini daha yüksek kalite ve güvenliğe sahip olmalarını amaçlayan bir standarttır 2.
Ayrıca, Kodeks Alimentarius gibi uluslararası gıda standartları da gıda güvenliği konusunda önemli bir rol oynar ve FAO ile DSÖ tarafından geliştirilir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: