Türkmen mantısı yapmak için gerekli malzemeler: Hamur için: 2 su bardağı un, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, ılık su. İç harcı için: 1 kg balkabağı, 1 soğan, karabiber, tuz. Yapılışı: 1. İç harcı hazırlama: Bir tencereye sıvı yağ koyup yemeklik doğradığınız soğanı kavurun. Üzerine küçük küpler halinde doğradığınız balkabaklarını, tuzu ve karabiberi ekleyin. Balkabakları yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin ve ezerek püre haline getirin. 2. Hamur hazırlama: Un, yumurta, tuz ve ılık suyu karıştırarak sert kıvamlı bir hamur elde edin. 3. Hamur açma: Hamuru 3 bezeye ayırın ve ince yufkalar elde edin. 4. Mantı şekillendirme: Yufkaları 4 cm genişliğinde şeritler halinde kesin, şeritleri üst üste koyarak yaklaşık 6 cm'lik dikdörtgenler oluşturun. Dikdörtgen hamur parçalarının ortasına hazırladığınız balkabağı harcından koyun ve kenarlarını kapatarak mantı şeklini verin. 5. Pişirme: Kaynar tuzlu suyun içine mantıları atın. Mantılar suyun yüzeyine çıktıktan sonra 5 dakika daha pişirin. 6. Servis: Mantıyı sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli tereyağı ile servis edin. Türkmen mantısı, özel bir tencerede de pişirilebilir; bu tencere, alt katı su için olan ve diğer katları delikli şekilde ayarlanmış bir yapıdadır.