Taze ve bayat kalkan balığı arasındaki farklar şu şekilde ayırt edilebilir: Gözler: Taze balığın gözleri canlı, parlak ve dışa dönük olmalıdır; bayat balığın gözleri donuk ve mattır. Solungaçlar: Taze balığın solungaçları parlak kırmızıdır, bayat balığın solungaçları solgun bir kırmızılığa sahiptir. Koku: Taze balık yosun kokar, bayat balık keskin bir kokuya sahiptir. Vücut Kasları: Taze balığın vücut kasları gevşememiştir, bayat balık elle tutulduğunda kasları gevşediği için ikiye katlanabilir. Karın Bölgesi: Taze balığın karnı düzdür, bayat balığın karın kısmı gaz birikimiyle beraber şişkin bir görünüme sahip olur. Pullar: Taze balığın pulları parlak ve bütün bir görünüme sahiptir, bayat balıkta pulların görüntüsünde bozulmalar meydana gelir. Kılçıklar: Taze balıkta kılçıklar balık etinden zor ayrılır, bayat balıkta ise kılçıklar balık etinden kolayca ayrılır. Balıkların avlandıktan sonra en kısa sürede tüketilmesi, yüksek besin değerinin korunmasına yardımcı olur.