• Buradasın

    Tarator meze hangi yöreye ait?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Tarator, Osmanlı mutfağına ait bir çeşit mezedir 13.
    Günümüzde ise tarator, toroto veya taratuar; bazı Balkan ülkelerinde ve Kıbrıs Adası'nda yapılan ve cacıktan esinlenmiş, ona benzeyen soğuk yemek olarak bilinir 13. Kıbrıs'ta talatur olarak tanınır 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Türk mezeleri nelerdir?

    Türk mutfağına ait bazı mezeler: Haydari. Muhammara. Cacık. Patlıcan Ezmesi (Baba Ghanoush). Şakşuka. Tarama. Kısır. Fava. Deniz Börülcesi. Kereviz Salatası.
    A rustic wooden table in a Turkish kitchen holds fresh ingredients for tarator: a bowl of creamy yogurt, crushed walnuts, garlic cloves, olive oil in a small pitcher, vinegar, slices of bread, and a sprig of parsley.

    Tarator hangi malzemelerle yapılır?

    Havuç tarator için gerekli malzemeler: 2 büyük boy havuç (rendelenmiş); 5 yemek kaşığı yoğurt; 3 yemek kaşığı süzme yoğurt; 1 diş ezilmiş sarımsak; 2 yemek kaşığı zeytinyağı (pişirmek için ve içine eklemek için); 6 adet ceviz içi; 1 çay kaşığı tuz. İsteğe bağlı malzemeler: kimyon, toz kırmızı biber; taze baharatlar veya ince doğranmış maydanoz.

    Tarator çeşitleri nelerdir?

    Tarator çeşitleri arasında şunlar bulunur: Havuçlu tarator. Kabaklı tarator. Semizotlu tarator. Patlıcanlı tarator. Tahinli tarator. Mayonezli tarator. Havuçlu mor lahanalı tarator. Havuçlu pancarlı tarator. Salatalıklı tarator. Tarator, temel malzemelerine ek olarak farklı sebzeler veya baharatlar eklenerek çeşitli şekillerde hazırlanabilir.

    En güzel tarator sosu nasıl yapılır?

    En güzel tarator sosunun nasıl yapılacağına dair bazı tarifler şu şekildedir: Yemek.com'da yer alan tarif. Malzemeler: 3 dilim bayat ekmek içi; 1 çay bardağı ceviz içi; 2 yemek kaşığı zeytinyağı; 4 yemek kaşığı süzme yoğurt; yarım limonun suyu; 3 diş sarımsak; 1 çay kaşığı tuz. Yapılışı: 1. Sos için rondoya ekmek içlerini alıp iyice ufaltın. 2. Daha sonra ekmeklerin üzerine ceviz ve limon suyunu ekleyin. 3. Mayonezi, yoğurdu, zeytinyağını ve tuzu da ekleyip tamamen karışana kadar robottan geçirin. 4. Hazırladığınız sosu, 1 saat dolapta dinlendirin. Nefisyemektarifleri.com'da yer alan tarif. Malzemeler: 4-5 dilim bayat ekmek içi; 1 avuç ceviz içi; yarım limon; 3 diş sarımsak; 3-4 yemek kaşığı süzme yoğurt; 1 yemek kaşığı mayonez; 1 tatlı kaşığı zeytinyağı; tuz. Yapılışı: 1. Bayat ekmekleri robotta çekip iyice ufalanmasını sağlayın. 2. Ardından diğer tüm malzemeleri robota ekleyip, tamamen karışana kadar çekin. 3. Birkaç saat dolapta dinlendirip, servis yapın. Lezzet.com.tr'de yer alan tarif. Malzemeler: 1 su bardağı yoğurt; 2-3 diş sarımsak (ezilmiş); 3 yemek kaşığı mayonez; 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı; 2 dilim bayat ekmek (ufalanmış veya rondodan geçirilmiş); yarım limonun suyu; tuz;

    Tarator hangi yemeklerle yenir?

    Tarator, genellikle et, tavuk ve balık yemekleri ile uyumludur. Ayrıca, kuru baklagiller, pilav, dolma, sarma, kısır, fırında biber dolması ve patates püresi gibi yemeklerle de iyi gider. Tarator, tek başına da sağlıklı bir ara öğün olarak tüketilebilir.

    Meze çeşitleri kaça ayrılır?

    Meze çeşitleri genellikle soğuk, sıcak ve zeytinyağlı mezeler olmak üzere üç ana kategoriye ayrılır. Soğuk mezeler: Acılı ezme, haydari, şakşuka, humus, babagannuş, zeytin ezmesi gibi mezeler. Sıcak mezeler: Sigara böreği, kalamar tava, paçanga böreği, mücver, midye dolma, içli köfte gibi mezeler. Zeytinyağlı mezeler: Zeytinyağlı enginar, yaprak sarma, barbunya, bakla, fasulye gibi mezeler. Ayrıca, kültürel ve yöresel farklılıklar nedeniyle meze çeşitleri bu ana kategorilerin dışında da değerlendirilebilir.
    Two small ceramic bowls side by side—one filled with creamy white tarator topped with crushed walnuts, the other with thick haydari sprinkled with fresh mint leaves, resting on a rustic wooden table with garlic cloves and a block of white cheese nearby.

    Tarator ve haydari aynı mı?

    Tarator ve haydari aynı değildir, farklı mezelerdir. Haydari, yoğurt, sarımsak, beyaz peynir ve dereotu ile yapılan soğuk bir mezedir. Tarator ise, Osmanlı mutfağında yer alan ve günümüzde Balkan ülkelerinde yapılan, cacıktan esinlenmiş soğuk bir yemektir.