Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Süt ürünleri tüketilirken dikkat edilmesi gerekenler:
- Pastörize veya sterilize edilmiş ürünler tercih edilmelidir 4. Kaynatılacaksa, sütün içindeki mikropların tamamını öldürebilmek için en az 5 dakika kaynatılmalıdır 4.
- Son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir 3. Ambalajı açılmış ürünler, mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir 3.
- Şeker, süt piştikten sonra eklenmelidir 4. Pişirme sırasında eklenirse, şeker ile sütün proteini birleşir ve protein kaybına neden olur 4.
- Laktoz intoleransı olan kişiler, laktozsuz ürünleri tercih edebilir 5.
Sağlıklı bireyler için önerilen tüketim miktarı, yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma göre değişiklik gösterir 2. Ulusal Süt ve Süt Ürünleri Konseyi’nin yayınladığı Beslenme Rehberi’nde, yetişkin bireylerin günde 2 porsiyon (bir orta boy su bardağı), çocuklar, adölesan dönemi gençler, gebe ve emzikli kadınlarla menopoz sonrası kadınların ise 3-4 porsiyon tüketmeleri önerilmektedir 2.
Süt ürünleri, kemik sağlığını destekleme, obezite ve tip 2 diyabet riskini azaltma, kalp sağlığına olumlu etkiler yapma gibi faydalar sağlayabilir 5. Ancak, bazı kişilerde sindirim sorunlarına yol açabilir 2.
Herhangi bir sağlık sorunu veya özel beslenme gereksinimi durumunda, bir uzmana danışılması önerilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: