Sumak ekşisi yapmak için gerekli malzemeler: yarım su bardağı sumak tanesi; 2 su bardağı sıcak su; 1 yemek kaşığı tuz; yarım limon suyu (isteğe bağlı). Yapılışı: 1. Sumak tanelerini bir kaba alın ve üzerine sıcak suyu ekleyip karıştırın. 2. Karışımı süzgeç yardımıyla süzerek suyunu alın. 3. Süzülen suyu bir tencereye aktarın ve tuz ekleyin, karıştırın. 4. Karışımı kısık ateşte kaynamaya bırakın. 5. Kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve soğumaya bırakın. 6. Soğuduktan sonra ekşi bir lezzet için yarım limon suyunu sıkarak karıştırabilirsiniz (isteğe bağlı). 7. Elde ettiğiniz sumak ekşisini temiz bir şişeye aktarın ve buzdolabında muhafaza edin. Ayrıca, sumak ekşisini evde yapmanın başka bir yolu da vardır: 1. 10 kilo kadar sumak bitkisinin yapraklarını genişçe bir leğene koyun. 2. Leğene sumakların üzeri kapanacak kadar su ekleyin ve bekleyin. 3. Sumaklar ekşisini suya vermeye başlayacaktır. 4. Ardından ekşi suyu süzerek sumakları başka bir leğene alın ve üzerine yeniden su ekleyin. 5. Bu işlemi 2 ya da 3 kez tekrarlayarak sumakların tamamen ekşiliğini almasını sağlayın. 6. Süzdüğünüz ekşi suları tek bir yerde toplayın ve tortusunun çökmesi için üzerine un ekleyin. 7. Un dibe tamamen çökünce üzerinde kalan duru sumak suyunu cam bir kavanoza ya da şişeye aktararak üzerini hava almayacak şekilde bir tülbentle kapatın. 8. Bu cam kavanozu birkaç gün güneşte bekletin, ardından dilerseniz kıvamını daha fazla koyulaştırmak için bir taşım kaynatabilirsiniz.