İzmir usulü şambali tatlısı yapımı için gerekli malzemeler: Hamur için: 2,5 su bardağı irmik, 1 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı süt, 1 çay kaşığı karbonat. Şerbet için: 2,5 su bardağı toz şeker, 2,5 su bardağı su, birkaç damla limon suyu. Üzeri için: Yer fıstığı veya badem. Yapılışı: 1. Geniş bir kapta irmik, toz şeker, süt ve karbonatı karıştırın. 2. Orta boy kare bir borcamı veya fırın tepsisini yağlayın. 3. Hamuru fırına vermeden önce dilimleyin. 4. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin. 5. Şeker, su ve limon suyunu bir tencerede kaynatın. 6. Fırından çıkan sıcak şambaliye sıcak şerbeti dökün. 7. Dilimleyerek servis yapın. Ayrıca, şambali tatlısının yapımında yoğurt ve un da kullanılabilir.