Portakal marmelatı yapmak için gerekli malzemeler: 4-5 adet taze portakal; 1-2 adet limon; 1 kg toz şeker; 1,5 litre su; 1 tatlı kaşığı tereyağı (isteğe bağlı); 1 paket limon tuzu (isteğe bağlı, koruyucu etkisi için). Yapılışı: 1. Portakalların kabuklarını iyice yıkayın. 2. Limonların suyunu sıkın ve limon kabuklarını ince ince doğrayın. 3. Büyük bir tencereye doğranmış portakal kabuklarını, portakal dilimlerini, limon kabuklarını ve limon suyunu ekleyin. 4. Karışım kaynamaya başladıktan sonra, yavaş yavaş toz şekeri ekleyin. 5. Karışım kaynadıktan sonra, ateşi kısın ve karışımı yaklaşık 1-1,5 saat kadar pişirin. 6. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra, isterseniz tereyağını ekleyin. Portakal marmelatı, serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır.