Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kıtlama şeker, genellikle pancar şekerinden üretilir 4. Üretim sürecinde şeker, su ile kaynatılır ve yoğun bir şurup kıvamına gelene kadar pişirilir 3. Şurup, sıcakken soğutulup sertleşmesi sağlanır 3. Soğuyan şeker, el ile veya bir çekiçle parçalara ayrılır 34.
Kıtlama şekerin yapılma nedenlerinden bazıları:
- Tasarruf: İlk olarak, Erzurum ve çevresinde çay tüketilmeye başlandığında şeker bulunmadığı için, daha uzun süre faydalanmak amacıyla tasarruf etmek amacıyla kullanılmıştır 125.
- Kültürel gelenek: Zamanla kıtlama şeker, Erzurum'da ve Doğu Anadolu'nun diğer bölgelerinde bir gelenek haline gelmiştir 125.
- Sağlıklı alternatif: Endüstriyel şeker yerine, kıtlama şeker doğal yapısıyla daha sağlıklı bir alternatif olarak tercih edilebilir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: