Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kımızın mayası, genellikle şu yöntemlerle elde edilir:
- Bir önceki kımızdan: Yeni sezonda, bir sezon beklemiş kımız, oda sıcaklığında bir gün bekletilerek canlandırılır ve ardından hacminin 3-4 katı taze kısrak sütü eklenerek bir saat karıştırılır 1.
- Boza veya yoğurttan: Kımız olmadığı zamanlarda, taze süte bir miktar boza veya yoğurt eklenir ve ılık bir yerde bekletilir 3.
- Darı, bal ve bira mayası ile: Darı su içinde pişirilip soğutulur, ardından biraz bal ve bira mayası eklenir ve ılık bir yerde bırakılır 3. Kabarmaya başlayınca tülbente alınıp, tülbent taze kısrak sütüne daldırılır 3.
Kımız mayası elde edilirken kullanılan yöntemlerin, kımızın tadını ve kalitesini belirlediği unutulmamalıdır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: