• Buradasın

    Kiliçe neden yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Kiliçe, Mardin'in yöresel bir çöreğidir ve çeşitli nedenlerle yapılır:
    • Dini ve kültürel törenler: Kiliçe, dini bayramlarda, nişan, düğün, Noel, vaftiz, paskalya bayramı ve cenaze törenlerinde ikram edilir 12.
    • Lezzet: Baharatlarla zenginleştirilmiş lezzeti nedeniyle Mardin mutfağının vazgeçilmezlerindendir 35.
    Nişan merasimlerinde yapılan kiliçeler büyük ve yuvarlak olup yoğun badem içiyle süslenir 12. Noel'de hayvan, bitki veya örgü şeklinde yapılır 12. Paskalya'da hamuruna yumurta eklenir 12. Vaftiz törenlerinde mahlep ve badem ağırlıklı yapılır 12. Cenaze törenlerinde ise baharat miktarı azaltılır, süt yerine su kullanılır ve mahlep ile badem kullanılmaz 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Kiliçe hamuru nasıl yapılır?

    Kiliçe hamuru yapmak için gerekli malzemeler: 6 su bardağı beyaz un; 1,5 su bardağı süt; 1 su bardağı su; 1 su bardağı toz şeker; 150 gram tereyağı; 1 paket instant maya; 2 çorba kaşığı toz tarçın; 1 çorba kaşığı tane mahlep; 1 tatlı kaşığı yenibahar; 1 dolu çay kaşığı karabiber; 1 tutam tuz. Yapılışı: 1. Mayayı aktifleştirme: Küçük bir sürahiye 1 su bardağı kaynar su, 1,5 su bardağı soğuk süt, 1 paket hızlı maya ve 1 su bardağı toz şekeri koyup karıştırın. 2. Kuru malzemeleri karıştırma: Geniş bir kaseye 6 bardak beyaz un koyun. 3. Yoğurma: Kuru malzemeleri karıştırdıktan sonra, küçük bir tencerede erittiğiniz 150 gram tereyağını ve mayalı şekerli karışımı ekleyin. 4. Mayalanma: Hamurun etrafını yapışmasını önlemek için hafifçe yağlayın ve üzerini örtün. Şekillendirme ve pişirme: Mayalanan hamuru tezgaha alıp iki eşit bezeye bölün. Her bir bezeyi rulo şeklinde, yaklaşık 2 karış uzunluğunda ve 4-5 parmak kalınlığında açın. Bir kenarından başlayarak yaklaşık 3 parmak kalınlığında çör

    Kiliçenin içinde ne var?

    Kiliçe (Mardin çöreği) içinde bulunan malzemeler şunlardır: Un. Yağ. Şeker. Süt. Baharatlar. Diğer malzemeler. Kiliçe, mayalı veya mayasız olarak üretilebilir.

    Kiliçe hangi yöreye ait?

    Kiliçe, Mardin yöresine özgü bir çörektir. Ayrıca, Irak ve Hatay gibi bölgelerde de farklı çeşitleri bulunmaktadır.