Ekmek yapımında kullanılan başlıca un çeşitleri şunlardır:
- Tam buğday unu: Vitamin açısından zengin, doğal lif kaynağıdır 13.
- Esmer buğday unu: Genellikle tandır ekmeği ve lavaş yapımında kullanılır 1.
- Beyaz un: Nişasta zengini, rafine undur, ekmek, börek, poğaça gibi ürünlerde tercih edilir 13.
- Kırmızı buğday unu: Geleneksel kalmış, sağlıklı kabul edilen bir un türüdür 1.
- Siyez buğdayı unu: Antik çağlardan beri aynı genetiğe sahip, değişime uğramadığı için sağlıklıdır 1.
- Kıvılca unu: Kandaki glikoz oranına etki etmeyen, diyet öğünlerinde tüketilen bir undur 1.
- Dinkel unu: Kepeği ile kullanım imkanı sunan, sağlıklı bir undur 1.
- Karakılçık unu: Protein ve gluten içeren, sert ve az kabaran ama uzun dayanan ekmek türleri yapımında kullanılır 1.
- Yulaf unu: Sağlıklı ve doyurucu, protein, karbonhidrat ve Omega açısından zengindir 1.
- Mısır unu: Glutensiz olması nedeniyle sıklıkla tercih edilir, antioksidan özelliği ile oldukça sağlıklıdır 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: