Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Işınlanmış gıdaların anlaşılmasına yardımcı olabilecek bazı yöntemler şunlardır:
- RADURA işareti: Ambalaj üzerinde yer alan, yeşil bir daire içinde şekillendirilmiş bu damga, gıdanın ışınlama işleminden geçtiğini gösterir 25.
- Kimyasal yöntemler: Gıdalardaki protein, lipid, karbonhidrat gibi bileşenlerin miktarlarındaki değişimleri tespit eder 1.
- Biyolojik teşhis yöntemleri: Gıdaların morfolojisinde oluşan değişiklikleri ve mikroorganizma sayılarındaki farkı belirler 13.
- Fiziksel yöntemler: Gıdaların elektriksel direnç ve viskozitesini ölçerek fiziksel özelliklerindeki değişiklikleri saptar 1.
- DNA Comet Assay: DNA'da oluşan hasarları analiz ederek ışınlama tespitinde kullanılır 34.
Ancak, ışınlanmış gıdaların tespitinde tek bir yöntemin yeterli olmaması nedeniyle genellikle birden fazla yöntem birlikte kullanılır 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: