Buradasın
Haşhaş tohumu ile çörek nasıl yapılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Haşhaş tohumu ile çörek yapmak için aşağıdaki malzemeler gereklidir:
- 7 su bardağı un 1;
- yarım paket yaş maya ya da 1 yemek kaşığı kuru maya 1;
- 1 su bardağı ılık su (maya için) 1;
- 1 tatlı kaşığı şeker 1;
- 2,5 su bardağı ılık su (yaklaşık olarak) 1;
- 1,5 tatlı kaşığı tuz 1;
- 2 su bardağı ezilmiş haşhaş (hazır satılıyor, bulamazsanız haşhaşı yağsız teflonda kavurun ve robotta yağı iyice çıkana kadar çekin) 1;
- 1 su bardağı sıvı yağ 1;
- dilerseniz haşhaşın içine 1 su bardağı dövülmüş ceviz 1.
Yapılışı:
- İlk olarak hamur mayalanmaya bırakılır 1.
- Geniş bir kabın içine un alınır, ortası havuz gibi açılır 1.
- Açılan havuza maya, şeker ve ılık su eklenir ve mayanın aktifleşmesi için 5 dakika bekletilir 1.
- Daha sonra tuz eklenerek hamur yoğurmaya başlanır 1.
- Yavaş yavaş ılık su eklenerek, yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğrulur 1.
- Üzeri streç film ile örtülerek 1 saat mayalanmaya bırakılır 1.
- Haşhaşlı iç harç için uygun bir kapta haşhaş, yağ ve ceviz karıştırılır 1.
- Hamur, yağlanan tezgaha alınır ve 4 eşit parçaya bölünür 1.
- Hamur parçaları el ile biraz genişletilerek haşhaş yayılır 1.
- Bütün parçalar aynı şekilde aralarına haşhaş konularak üst üste yerleştirilir 1.
- Oluşan 4 katlı hamur el ile büyütülür ve bıçakla 4 cm’lik şeritler halinde kesilerek kendi etrafında döndürülür ve tepsiye yan yana gelecek şekilde dizilir 1.
- Çörekler, fırınlanmadan önce istenilen boyda kesilir ve üzerine yumurta sarısı sürülür 1.
- 10 dakika tepsi mayasının gelmesi için bekletilir 1.
- Son olarak 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir 1.
Alternatif bir tarif için şu kaynaklar kullanılabilir:
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: