Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gıda sanayisinde kullanılan boyar maddeler doğal ve sentetik olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır 12:
Doğal boyar maddeler: Bitkiler, mineraller veya hayvansal kaynaklardan elde edilir 1. Örnekler arasında kına (kırmızı renk) bulunur 1.
Sentetik boyar maddeler: Kimyasal yollarla üretilir ve daha stabildir 12. Bazı yaygın sentetik boyar maddeler şunlardır:
- Tartrazin (E102): Sarı renkte olup, aşırı tüketimi alerjik reaksiyonlara veya hiperaktiviteye yol açabilir 14.
- Allura Red (E129): Kırmızı renkte olup, bazı çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile ilişkilendirilmiştir 1.
- Eritrosin (E127): Dondurma, buzlu içecekler ve fırın ürünlerinde kullanılır 4.
Bu boyar maddelerin gıda ürünlerinde miktarı, ürünlerin güvenliğini sağlamak için kontrol edilir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: