Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gıda katkıları, gıdaların besleyici özelliklerini, lezzetini, dokusunu, raf ömrünü ve görünümünü iyileştirmek veya değiştirmek amacıyla kullanılan maddelerdir 12.
Başlıca gıda katkı maddesi türleri:
- Koruyucular: Gıdaların mikrobiyal bozulmasını önlemek için kullanılır (örneğin, benzoik asit, nitratlar) 12.
- Renk Vericiler: Gıdalara daha cazip bir görünüm kazandırmak için kullanılır (örneğin, tartrazin, beta-karoten) 12.
- Tatlandırıcılar: Gıdalara tat kazandırmak veya tat yoğunluğunu artırmak için kullanılır (örneğin, aspartam, sakkarin) 12.
- Antioksidanlar: Yağların ve yağ içeren gıdaların oksitlenerek bozulmasını önlemek için kullanılır (örneğin, BHA, BHT) 12.
- Emülgatörler: Gıdalarda farklı fazların homojen bir karışımını sağlamak için kullanılır (örneğin, lesitin) 12.
- Kıvam ve Jelleştiriciler: Gıdaların dokusunu ve yapısını geliştirmek amacıyla kullanılır (örneğin, pektin, agar agar) 12.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: