Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gıda katkıları, tek başına gıda olarak tüketilmeyen, besleyici değeri olan veya olmayan, üretim, işleme gibi aşamalarda koruma, stabilize etme gibi teknolojik amaçlarla gıdaya ilave edilen, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni haline gelen maddelerdir 14.
Kullanım amaçlarına göre gıda katkıları dört temel grupta toplanabilir:
- Raf ömrünü uzatan katkı maddeleri 13. Asitlik düzenleyiciler, antimikrobiyel maddeler ve antioksidanlar bu gruba örnektir 13.
- Duyusal özellikleri değiştiren katkılar 13. Emülgatörler, kıvam arttırıcılar, jelleştiriciler, kaplama maddeleri, gıda boyaları, tat ve koku maddeleri bu gruba dahildir 13.
- Beslenme değerini düzenleyen katkılar 13. Doğal ve yapay tatlandırıcılar, gıdaları vitamin, mineral, lif gibi besin öğeleri açısından zenginleştirmeye yarayan katkılar bu gruba örnektir 13.
- İşlem yardımcı maddeleri 13. Mayalar, enzimler, taşıyıcılar, çözücüler, itici gazlar bu sınıfa dahildir 13.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: