Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gıda güvenliği, gıdaların üretiminden tüketime kadar kimyasal, fiziksel, duyusal ve biyolojik niteliklerini koruyarak sağlıklı ve güvenilir bir şekilde tüketiciye sunulması için alınan önlemler bütünüdür 14.
Gıda mevzuatı ise gıda maddelerinin taşıması gereken asgari kalite ve hijyen kriterlerini belirleyen bir kurallar dizisidir 1. Gıda mevzuatının hazırlanmasındaki temel amaç, gıda güvenliğinin sağlanarak hijyenik ve ekonomik açıdan tüketicinin korunmasıdır 1.
Türkiye’de gıda güvenliğine ilişkin ilk yasa 1930 yılında çıkarılan 1580 sayılı “Belediye Yasası”dır 1. 13.12.2010 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 5996 Sayılı Kanun ise tarladan/çiftlikten sofraya/çatala gıda güvenliği sistemini baştan sona değiştirmektedir 1.
Gıda mevzuatı ayrıca, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ortaklaşa kurulan Kodeks Alimentarius Komisyonu gibi uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen standartları da içerir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: