Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gıda güvenliği ve gıda mevzuatı kavramları şu şekilde açıklanabilir:
Gıda Güvenliği: Gıdaların üretimden tüketime kadar tüm zincir süresince insan sağlığına zarar verebilecek riskleri önlemek ve gıdanın kalitesini korumak için gerekli tüm uygulamaları kapsayan bir genel kavramdır 25. Bu, kimyasal, fiziksel ve biyolojik tehlikelerin öngörülerek engellenmesi anlamına gelir 25.
Gıda Mevzuatı: Gıda maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin; gıda güvenilirliği, üretimi, işlenmesi, dağıtımı ve piyasaya arzı ile ilgili her aşamayı kapsayan düzenlemeler bütünüdür 3. Bu mevzuat, kanun, kararname, yönetmelik, tebliğ ve talimat gibi çeşitli yasal belgeleri içerir 3.
Türkiye'de gıda güvenliği ve mevzuatına ilişkin başlıca düzenlemeler arasında 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Türk Gıda Kodeksi yer alır 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: