Buradasın
Evde jambon yapmak için hangi et kullanılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Evde jambon yapmak için dana but veya hindi göğüs eti kullanılabilir 3.
Jambon yapımında kullanılan et, tuzlama ve bazen tütsüleme işlemlerine tabi tutulur 3.
Jambon yapımında kullanılan etlerin taze ve sinirsiz olması önerilir 3.
Evde jambon yapımı için aşağıdaki malzemeler ve adımlar takip edilebilir:
- Malzemeler 3. 1-1,5 kg dana but ya da hindi göğüs eti, 5 yemek kaşığı kaya tuzu, 1 yemek kaşığı toz şeker (isteğe bağlı), 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı biberiye, 3-4 diş sarımsak (ezilmiş, isteğe bağlı) 3.
- Yapılışı 3.
- Etin taze ve sinirsiz olmasına dikkat edin 3.
- Eti geniş bir kaba alın 3.
- Tuz, şeker, karabiber, kekik, biberiye ve ezilmiş sarımsağı karıştırarak eti her tarafına eşit şekilde yedirin 3.
- Baharatları bolca kullanmaktan çekinmeyin; tuz, hem koruma hem de aroma için şarttır 3.
- Baharatladığınız eti streç filme sarın ya da vakumlayın 3.
- Buzdolabında en az 7 gün, tercihen 10 gün boyunca dinlendirin 3. Her gün ters-yüz edin ki lezzet eşit dağılabilsin 3.
- Dilerseniz marine edilmiş eti 1-2 saat kadar düşük ısıda (60-80°C) tütsüleyin 3.
- Tütsüleme yaptıysanız ya da doğrudan pişirmek istiyorsanız, eti fırında 160°C’de yaklaşık 1,5-2 saat boyunca ya da iç sıcaklık 70°C’ye ulaşana kadar pişirin 3.
- Pişen jambonu oda sıcaklığında 1-2 saat dinlendirin 3.
- Ardından streçleyip buzdolabında en az 1 gece bekletin 3.
Jambon yapımı uzmanlık gerektirdiğinden, evde jambon yapmaya çalışmadan önce bir uzmana danışılması önerilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: