En iyi ekşi maya, kullanılan un türüne göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak tam buğday unu veya çavdar unu gibi tam tahıllı unlar, ekşi maya için daha uygun bir besin kaynağı olarak kabul edilir 25.
Diğer bilinen ve beğenilen ekşi maya türleri şunlardır:
- Vakfıkebir ekşi mayası: Vakfıkebir ekmeği için kullanılır, nemli yapıda olup uzun süre bayatlamaz 1.
- Yoğurt ekşi mayası: En kolay yapılan ekşi maya türüdür, günlük besleme ile istenildiği kadar yaşatılabilir 1.
- Rize ayran mayası: Ekşi yayık ayranı ile yapılır, ekmeği ekşimsi ve mayhoş olur 1.
- İstanbul çiçek mayası: Meşe fıçı ve ıhlamur aromalıdır, yüzyıllar boyunca yaşatılabilir 1.
- Nohut mayası: Ege bölgesinde yaygın olarak kullanılır, ekmeklere bahar kokusu verir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: