En iyi ekşi maya, kullanılan un ve besleme yöntemine bağlı olarak değişebilir. En iyi ekşi maya için kullanılabilecek un çeşitleri:
- Tam buğday unu 14. Besin değeri yüksektir ve ekşi mayanın daha aktif hale gelmesine yardımcı olabilir 1.
- Çavdar unu 14. Ekmeğe yoğun bir tat ve koyu bir renk kazandırır 1.
- Beyaz un 1. Daha yumuşak ve hafif dokulu ekmekler için uygundur 1.
Bazı bilinen ekşi maya türleri:
- Vakfıkebir ekşi mayası 5. Karadeniz yaylalarında oluşan zengin maya rezerviyle bilinir 5.
- Yoğurt ekşi mayası 5. Yoğurttaki aktif mayalar kullanılarak yapılır 5.
- Nohut mayası 5. Ege bölgesinde yaygın olarak kullanılır 5.
Ekşi maya seçimi kişisel tercihlere bağlıdır.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: