Vanilyalı dondurmanın neden daha iyi olduğuna dair kesin bir yanıt vermek mümkün değildir. Ancak, vanilyalı dondurmanın bazı özellikleri şunlardır: Besin değeri: Vanilyalı dondurmanın, çikolatalı dondurma ile benzer besin değerine sahip olduğu belirtilmektedir. Vanilya aroması: Hakiki vanilya tohumları veya kaliteli vanilya ekstraktı kullanıldığında, dondurmanın rengi süt beyazından kremsi bir renge döner ve güçlü bir vanilya aroması elde edilir. Tüketim alanları: Vanilyalı dondurma, brownie, çikolatalı, karamelli, kahveli, tahinli, tarçınlı pasta ve kurabiyeler; elmalı, vişneli paylar ve elmalı, çilekli, böğürtlenli crumble'lar gibi tatlıları tamamlamak ve yükseltmek için uygundur. Dondurmanın sağlıklı bir diyetin parçası olup olmadığı konusunda, kullanılan malzemelerin kalitesi ve eklenen şeker ile doymuş yağ oranı önemli rol oynar.