Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çömlek peynirinin değerli olmasının bazı nedenleri:
- Eşsiz lezzet: Çömlek peyniri, toprak küp içerisinde olgunlaşma sürecinde kendine has bir koku ve aroma kazanır 3.
- Doğal antibiyotik etkisi: Küflü çömlek peyniri, bünyesindeki vitamin, mineral ve antibiyotikler sayesinde iyileştirici bir etkiye sahiptir 2.
- Uzun süre saklama imkanı: Toprağa gömülerek olgunlaştırılan çömlek peynirleri, 2 yıl boyunca bozulmadan saklanabilir 2.
- Geleneksel üretim: Genellikle evlerde ve köylerde geleneksel yöntemlerle üretilir 4.
Ancak, küflü peynir tüketirken yeşil küflü olanların tercih edilmesi, siyah, kırmızı ya da beyaz renk küfe sahip olanlardan ise uzak durulması önerilir 2. Ayrıca, bazı sağlık sorunları olan kişilerin (örneğin, penisilin alerjisi olanlar, tansiyon hastaları, böbrek hastaları) küflü peynir tüketmemesi gerekir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: