Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çölyak hastaları, buğday, arpa, çavdar ve yulaf içeren tüm gıdalardan kaçınmalıdır 123. Bu gıdalar arasında:
- ekmek, makarna, hububat, bisküvi ve kraker gibi ürünler;
- kek ve hamur işleri;
- et suyu ve soslar;
- pek çok paketli gıdanın katkı maddeleri bulunur 134.
Ayrıca, ruj, posta pulları ve bazı ilaç türleri gibi gıda dışı ürünlerde de gluten bulunabileceğinden bu tür ürünlerden de uzak durulmalıdır 3.
Çölyak hastaları, et, sebze, peynir, patates ve pirinç gibi doğal olarak gluten içermeyen gıdaları tüketebilir 234.
Çölyak hastaları için doğru beslenme, sadece glüteni dışlamakla sınırlı kalmaz; aynı zamanda besin eksikliklerini önlemek ve genel sağlık durumlarını iyileştirmek için dengeli ve çeşitli bir diyet gerektirir 5.
Çölyak hastalığı teşhisi olan kişilerin, sağlıklı ve dengeli bir glutensiz diyet planlamak için doktorları ve bir diyetisyenle iş birliği yapmaları önerilir 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: