Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein grubudur 13. Hamura elastikiyet kazandırarak ekmek, makarna ve benzeri unlu mamullerin şeklini ve dokusunu korumasını sağlar 1.
Glutenin zararlı olmasının bazı nedenleri:
- Çölyak Hastalığı: Bağışıklık sisteminin gluteni vücuda zararlı bir madde olarak algılaması sonucu ince bağırsaklarda hasara neden olur 23. Bu durum, sindirim sorunları, şişkinlik, karın ağrısı, ishal, kilo kaybı ve vitamin eksikliklerine yol açabilir 3.
- Gluten Hassasiyeti: Çölyak hastalığı teşhisi almamış kişilerde de gluten tüketimi bağırsak hasarına neden olmasa da şişkinlik, baş ağrısı ve yorgunluk gibi belirtilere yol açabilir 2.
- Buğday Alerjisi: Buğday proteinlerine karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir, bu da kaşıntı, nefes darlığı ve sindirim sorunlarına neden olabilir 13.
- Bağırsak Sorunları: Gluten, bazı bireylerde bağırsak iltihabı ve sızıntılı bağırsak sendromuna yol açabilir 1.
Özetle, gluten tüm bireyler için zararlı olmasa da, belirli sağlık sorunları olan kişiler için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: