• Buradasın

    Boza nasıl yapılır evde?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evde boza yapımı için gerekli malzemeler:
    • 6 su bardağı su 2;
    • 2 su bardağı kalın bulgur 2;
    • 1/2 su bardağı pirinç 2;
    • 5 su bardağı su (kıvamı için) 2;
    • 1 su bardağı toz şeker 2;
    • 1 yemek kaşığı toz şeker 2;
    • 1 tatlı kaşığı yaş maya 2;
    • 1 su bardağı ılık süt 2;
    • 1 yemek kaşığı tarçın 2;
    • 1 su bardağı leblebi 2.
    Yapılışı:
    1. Kalın bulgur ve pirinci bol su ile yıkayın 2.
    2. Derin bir tencereye aktarın ve üzerine su ekleyerek yumuşayana kadar pişirin 2.
    3. Püre kıvamına gelen bulgurlu pirincin suyunu süzün ve ince delikli süzgeçten geçirin 2.
    4. Bulgur lapasını tamamen soğuyana kadar oda sıcaklığında bekletin 2.
    5. Mayalı karışım için; farklı bir kapta yaş maya, ılık süt ve toz şekeri karıştırın 2.
    6. Soğuyan bulgurlu karışımı büyük bir tencereye aktarın ve üzerine yaş mayalı karışımı ekleyin ve çırpın 2.
    7. Tencerenin kapağını kapattıktan sonra güneş görmeyen bir yerde 24 saat bekletin 2.
    8. Mayalanan karışımı ara ara açarak hava almasını sağlayın 2.
    9. 24 saatin sonunda kıvamı için gerekli olan su ve toz şekeri ekleyerek karıştırın 2.
    10. Kıvamı tutturabilmek için hazırladığınız bozayı buzdolabında 1-2 saat dinlendirin 2.
    11. Ev yapımı bozayı, kavrulmuş leblebi ve tarçın ile birlikte servis edebilirsiniz 2.
    Boza, serin bir ortamda asgari 15 gün saklanabilir, tercihen (+4°C’ de) buzdolabında saklanmalıdır 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Bozada hangi maya kullanılır?

    Boza yapımında ekmek mayası veya yoğurt mayası kullanılır.

    Osmanlı döneminde boza nasıl içilirdi?

    Osmanlı döneminde boza, genellikle tarçın ve üzüm pekmezi ile birlikte içilirdi. Alkollü ve alkolsüz olmak üzere iki çeşidi vardı: - Ekşi boza: Fazla mayalanmış, alkollü ve sarhoş edici etkiye sahipti. - Tatlı boza: Alkolsüz ve sadece tadı için içilen bir çeşitti.

    Bozada alkol var mı?

    Bozada alkol yoktur. Ancak, bozanın fermantasyon süreci sırasında alkol oluşabilir ve alkol oranı %2'yi geçmez, bu nedenle alkollü içecekler sınıfına girmez.

    Boza neye iyi gelir?

    Boza, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde çeşitli sağlık faydaları sunar: 1. Öksürüğü keser: A, B, C ve E vitaminleri sayesinde soğuk algınlığıyla savaşır, bronşları rahatlatır ve balgam çıkarmayı kolaylaştırır. 2. Anne sütünü artırır: Zengin besin değeri ile anne sütünü artırma özelliği vardır. 3. Sindirime yardımcı olur: Midedeki asit seviyesini dengeleyerek hazmı kolaylaştırır ve bağırsakları temizler. 4. Kanserle mücadele eder: Vücut direncini artırarak kanser riskini azaltır. 5. Enerji verir: B vitaminleri sayesinde vücuda enerji sağlar ve yorgunluğu engeller. Ancak, bozanın aşırı tüketimi gaz, şişkinlik ve ishal gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.

    Boza neden ekşi olur?

    Boza, fermente süreci sırasında laktik asit oluşması nedeniyle ekşi bir tat kazanır.

    Bozaya ne kadar şeker konur?

    Bozaya ne kadar şeker konulacağı tarifine göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak, 1 bardak boza için yaklaşık 19.85 gram karbonhidrat içerdiği bilinmektedir.

    Boza kaç gün sonra ekşimeye başlar?

    Boza, fermantasyon süreci nedeniyle açıldıktan sonra 24 saatten itibaren ekşimeye başlar.