• Buradasın

    Evde boza mayası nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evde boza mayası yapmak için gerekli malzemeler:
    • ufalanmış bayat ekmek 3;
    • az miktarda su 3;
    • küçük bir parça yaş maya 3.
    Yapılışı:
    1. Bir sütlaç tabağının içine ufalanmış bayat ekmeği koyun 3.
    2. Üzerine az miktarda su ekleyerek yumuşamasını sağlayın 3.
    3. Küçük bir parça yaş mayayı ekleyin 3.
    4. Tabağı sıcak ve güneş alan bir yerde 4-5 gün bekletin 3.
    5. Gerekirse üzerine su ekleyerek kurumasını önleyin 3.
    6. Karışım ekşimsi bir koku aldığında ve kabarcıklar oluştuğunda, boza için kullanılmaya hazırdır 3.
    Boza mayasının hazırlanışı sırasında metal kaplardan kaçınılmalıdır, çünkü metal kaplarla temas fermantasyon sürecini bozabilir 3.
    Boza mayası yapımı hakkında daha fazla bilgi için şu kaynaklar kullanılabilir:
    • yemek.com 1;
    • nefisyemektarifleri.com 2;
    • lezzet.com.tr 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Boza nasıl yapılır evde?

    Evde boza yapmak için gerekli malzemeler: 1,5 su bardağı bulgur; 2-2,5 litre su; 1-1,5 su bardağı şeker (damak tadına göre miktarı artırılıp azaltılabilir); 1 tatlı kaşığı kuru maya; 2 yemek kaşığı toz şeker (maya için kullanılacak); 1 paket vanilya. Yapılışı: 1. Bulguru bir gece önceden 1 litre kaynar suyla ıslatın ve kapağını kapatıp bekletin. 2. Şişmiş bulgurların üzerine 2 parmak geçecek kadar su ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakın. 3. Bulgurlar yumuşayınca ocaktan alıp el blenderı ile çekin ve kıvamını ayarlamak için ara ara sıcak su ilave edin. 4. Karışımı süzgeç veya ince delikli bir kevgirden geçirin. 5. Mayayı yarım bardak ılık su ve 2 yemek kaşığı şekerle karıştırın. 6. Ilıyan bulgur karışımına mamayı ekleyip karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp 1 gün bekletin. 7. Ertesi gün karışımın içine vanilya ve toz şekeri ilave edip karıştırın. 8. Bozayı suyla seyrelterek veya koyu kıvamlı olarak servis edebilirsiniz. Boza, buzdolabında veya güneş görmeyecek serin yerlerde muhafaza edilmelidir.

    Bozada hangi maya kullanılır?

    Boza yapımında kuru maya kullanılması önerilir. Ayrıca, bir önceki boza üretiminden elde edilen boza ürünü de maya olarak kullanılabilir. Bozanın mayalanması için kullanılan bazı maya ve bakteriler şunlardır: Mayalar: Saccharomyces carlsbergensis Hansen, Saccharomyces cerevisiae. Bakteriler: Streptococcus sp., Micrococcus varians migula, Lactobacillus sp..