• Buradasın

    Evde boza mayası nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evde boza mayası yapmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir:
    1. Malzemeler: 1 yemek kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı yaş maya ve 1 su bardağı ılık süt 2.
    2. Hazırlanışı: Yaş maya, ılık süt ve toz şekeri farklı bir kapta karıştırın 23.
    3. Ana karışıma ekleme: Soğuyan bulgurlu karışımı büyük bir tencereye aktarın ve üzerine mayalı karışımı ekleyin, ardından çırpın 2.
    4. Mayalanma süreci: Tencerenin kapağını kapattıktan sonra güneş görmeyen bir yerde 24 saat bekletin 23. Bu süre içinde karışımı ara ara açarak hava almasını sağlayın 2.
    5. Kıvam kontrolü: 24 saatin sonunda kıvamı için gerekli olan su ve toz şekeri ekleyerek karıştırın 2. Kıvamını ayarlayabilmek için bozayı buzdolabında 1-2 saat dinlendirin 2.
    Boza mayalanması için serin, karanlık ve kuru bir ortamda bekletilmelidir 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    A warm Turkish kitchen with a wooden table displaying bowls of thick bulgur, rice, sugar, and cinnamon, while hands mix the ingredients in a large pot, with a glass of frothy boza and roasted chickpeas ready to serve.

    Boza nasıl yapılır evde?

    Evde boza yapmak için gerekli malzemeler: 1,5 su bardağı bulgur; 2-2,5 litre su; 1-1,5 su bardağı şeker (damak tadına göre miktarı artırılıp azaltılabilir); 1 tatlı kaşığı kuru maya; 2 yemek kaşığı toz şeker (maya için kullanılacak); 1 paket vanilya. Yapılışı: 1. Bulguru bir gece önceden 1 litre kaynar suyla ıslatın ve kapağını kapatıp bekletin. 2. Şişmiş bulgurların üzerine 2 parmak geçecek kadar su ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakın. 3. Bulgurlar yumuşayınca ocaktan alıp el blenderı ile çekin ve kıvamını ayarlamak için ara ara sıcak su ilave edin. 4. Karışımı süzgeç veya ince delikli bir kevgirden geçirin. 5. Mayayı yarım bardak ılık su ve 2 yemek kaşığı şekerle karıştırın. 6. Ilıyan bulgur karışımına mamayı ekleyip karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp 1 gün bekletin. 7. Ertesi gün karışımın içine vanilya ve toz şekeri ilave edip karıştırın. 8. Bozayı suyla seyrelterek veya koyu kıvamlı olarak servis edebilirsiniz. Boza, buzdolabında veya güneş görmeyecek serin yerlerde muhafaza edilmelidir.

    Bozada hangi maya kullanılır?

    Boza yapımında kuru maya kullanılması önerilir. Ayrıca, bir önceki boza üretiminden elde edilen boza ürünü de maya olarak kullanılabilir. Bozanın mayalanması için kullanılan bazı maya ve bakteriler şunlardır: Mayalar: Saccharomyces carlsbergensis Hansen, Saccharomyces cerevisiae. Bakteriler: Streptococcus sp., Micrococcus varians migula, Lactobacillus sp..