Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Bağda pekmez yapmak için aşağıdaki adımlar izlenir:
- Üzümlerin hazırlanması: Üzümler bol suyla yıkanır ve saplarından ayıklanır 2.
- Ezme: Çizmeler giyilerek üzümler leğende ezilir ve şıra elde edilir 2.
- Dinlendirme: Şıra bir süre dinlendirilir 2.
- Kaynatma: Büyük kazanlara konan şıra, üzüm pekmezi olana kadar kaynatılır 23.
- Kef alma: Kaynama sırasında oluşan kef (yüzeydeki köpük) alınır 2.
- Toprak ekleme: Asidik oranı azaltmak için odun külü veya temiz killi toprak eklenir 23.
- Süzme: Dibe çöken yabancı maddeler, toprak veya kül süzülür 23.
- Tekrar kaynatma ve dinlendirme: Pekmez tekrar kaynatılır ve dinlendirilir 2.
- Kavanozlama: Güneş ışığında dinlendirilen üzüm pekmezleri kavanozlara doldurulur 2.
Pekmez yapımı, deneyim gerektiren zahmetli bir süreçtir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: