Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Bağda pekmez yapımı için aşağıdaki adımlar takip edilir:
- Üzüm Hasadı ve Yıkama: Bağdan toplanan üzümler bol su ile yıkanır ve süzülür 12.
- Torbada Ezme: Temizlenen üzümler torbalara konularak şırahanede ezilir ve üzüm şırası elde edilir 1.
- Mayalama: Elde edilen şıra, mayalanması için derin bir kazana aktarılır 1. Bu aşamada şıranın asitliği giderilir 2.
- Isıtma ve Dinlendirme: Şıra, el yakacak sıcaklığa kadar ısıtılır, bir gün dinlendirilir ve süzülür 1.
- Kaynatma: Arındırılan şıra, bakır pekmez kazanında 5-6 saat boyunca kaynatılarak kıvam kazanır 1.
- Soğutma ve Ambalajlama: İstenilen kıvama ulaşan pekmez, hemen süzülerek soğumaya bırakılır ve uygun kaplara doldurularak tüketime hazır hale getirilir 12.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: