Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Ayçiçeğinin en kolay nasıl yağa çevrildiği ile ilgili bilgi bulunamadı. Ancak, ayçiçeği yağının üretim aşamalarından bazıları şu şekildedir:
- Olgunlaşan ayçiçekleri toplanarak başlayan yağ üretimi, çiçeklerin kurutulup çekirdeklerin ayıklanmasıyla devam eder 1.
- Çekirdekler çiçeğinden ayrıştırıldıktan sonra içine karışmış olabilecek toprak, taş, sap ve gibi yabancı maddelerden arındırılır 1.
- Fazla nemin yağı bozmaması için gerekli görüldüğü takdirde tekrar kurutma işlemi yapılır 1.
- Ardından yağın daha kolay çıkabilmesi için çekirdekler kırılarak pul haline getirilir 1.
- Soğuk pres veya sıcak pres uygulanır 1. Soğuk pres daha az yağ çıkmasını sağlasa da çıkan yağın kararmaması ve daha lezzetli olmasını sağlar 1.
- Preslemeden sonra kalan küspeye gerekli kimyasallar eklenerek kalan yağın da çıkarılması sağlanır 1.
- Ortaya çıkan ham yağda istenmeyen kokular veya tatlar olmasını engellemek için, fosfolipitlerin ve sakızların temizlenmesi, serbest yağ asitlerinin alkali ile giderilmesi, aktif toprak kullanılarak renk açma ve buhar ile kokuyu alma işlemleri uygulanır 1.
- Son olarak rafine edilmiş ayçiçek yağı, paslanmaz tanklarda toplanarak ambalajlanır 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: