Trabzon ay çekirdekli gevrek yapmak için gerekli malzemeler: 1 su bardağı su; yarım çay bardağı zeytinyağı; 1 tatlı kaşığı sirke; 1 tatlı kaşığı tuz; 1 yemek kaşığı şeker; 1 paket instant maya; 3 su bardağı un (gerekirse un ilavesi yapılabilir); 50 gram ay çekirdeği içi (yarım su bardağı). Yapılışı: 1. Karıştırma kabına suyu, zeytinyağını, sirkeyi, tuzu, şekeri, mayayı ve unu alın. 2. Ay çekirdeği içini ekleyip yoğurmaya devam edin. 3. Hamuru ince uzun bir rulo haline getirin ve ortadan ikiye bölün. 4. Her bir parçayı üçe bölerek 12 ufak hamur elde edin. 5. Hamurları elinizle yuvarlayarak 10 santimlik rulolar haline getirin ve üzerlerini örtüp 15 dakika bekletin. 6. Hamurları fırın tepsisinin eni kadar uzatacak şekilde yuvarlayın ve tepsiye yerleştirin. 7. Hamurları bıçak veya kesme aparatı ile ikişer parmaklık minik lokmalar şeklinde kesin ve tekrar üzerlerini örtüp en az 45 dakika veya ortam fazla sıcak değilse 1 saat bekletin. 8. Hamurların üzerine su püskürtün ve önceden ısıtılmış 140 derece fırında hafifçe kızarana dek, yaklaşık 45-50 dakika pişirin. 9. Fırından alıp soğumaya bırakın. 10. Soğuyunca birbirine yapışan parçaları ayırarak önceden ısıtılmış 180 derece fırında 6-7 dakika daha, rengi iyice belirginleşinceye kadar pişirin. Not: Çekirdekli galetaları cam kaplarda saklamak gerekir, plastik kapta yumuşarlar.