Ayva ile en güzel yapılan hoşaf, ayva hoşafıdır. Ayva hoşafı için gerekli malzemeler: 3 adet orta boy ayva; 1,5 su bardağı toz şeker; 1 adet çubuk tarçın; 5 adet karanfil; 1,5 litre su. Yapılışı: 1. Ayvaların kabuğu soyulur, çekirdek kısımları ayıklanır ve dilimlenir. 2. Doğranmış ayvalar tencereye konur. 3. Üzerine toz şeker, ayva çekirdekleri, karanfil ve çubuk tarçın eklenir. 4. Son olarak su ilave edilir ve karıştırılır. 5. Ocakta ara ara karıştırarak kaynamaya bırakılır. 6. Kaynadıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte ayvalar yumuşayana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirilir. 7. Ocaktan alınıp oda ısısında soğutulur, ardından buzdolabında 2 saat dinlendirilir. 8. Kaselere dökülerek servis edilir. Ayva hoşafı tarifi, yemek.com ve ye-mek.net gibi sitelerde de bulunmaktadır.