Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Yağda kızartma, yüksek sıcaklıktaki yağda oluşan sağlığa zararlı transyağları emmesi ve vücuda aktarması nedeniyle zararlı kabul edilir 1.
Yağda kızartmanın diğer zararları şunlardır:
- Yüksek kalori içeriği 4. Kızartılmış besinler, yağda yüksek sıcaklıkta pişirildiği için yağ emer ve kalori içerikleri artar 4.
- Kolesterolü yükseltme 2. Kızartmalarda genellikle trans yağ asitleri içeren bitkisel yağlar kullanılır 2. Trans yağ asitleri kolesterol düzeylerini artırarak kalp-damar hastalıklarına neden olur 2.
- Besin değeri kaybı 4. Kızartma işlemi, besinlerdeki vitaminler, mineraller ve lif gibi besin değerlerinin kaybolmasına neden olur 4.
- Kanserojen maddeler 45. Yüksek sıcaklıkta yağda pişirme, akrilamid ve HNE gibi kanserojen bileşiklerin oluşumuna neden olabilir 45.
- Mide rahatsızlıkları 4. Aşırı yağlı ve kızartılmış yiyecekler tüketmek, mide rahatsızlıklarına, reflüye ve sindirim problemlerine neden olabilir 4.
Kızartma yerine haşlama, ızgara, fırınlama ve çiğ tüketim gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilebilir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: