Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Midenin temel görevleri:
- Besinleri depolamak: Yenilen yiyecekler bir süre midede depolanır ve sindirime hazırlanır 12.
- Besinleri parçalamak: Mide kasları kasılma hareketleriyle besinleri mekanik olarak parçalar ve asidik ortamda kimyasal sindirimi başlatır 125.
- Asit üretmek: Mide, hidroklorik asit (HCl) salgılayarak yiyeceklerin parçalanmasını kolaylaştırır ve proteinleri sindirmek için gerekli olan pepsin enzimini aktive eder 125.
- Vitamin ve mineral emilimini desteklemek: Özellikle B12 vitamini emilimi mide tarafından başlatılan bir süreçtir 12.
- İçeriği boşaltmak: Sindirilmiş besinlerin ince bağırsağa geçişini düzenler 12.
- Hormon üretmek: Gastrin gibi hormonlar üreterek sindirimi düzenler 125.
Midenin özellikleri:
- Kaslı bir yapıya sahiptir ve iç yüzeyi mukoza ile kaplıdır 15.
- Karın boşluğunun sol üst tarafında, yemek borusu ile ince bağırsak arasında yer alır 15.
- Üç katmandan oluşur: mukoza, kas tabakası ve bağ dokusu 5.
- Rahatlıkla 1,5 litre sıvıyı içinde tutabildiği gibi, maksimum 4 litre sıvı tutma kapasitesine sahiptir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: