• Buradasın

    Didpepsi ne işe yarar?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Dispepsi, sindirim sistemiyle ilgili yaygın bir rahatsızlık olup, mide bölgesinde hissedilen ağrı, şişkinlik, hazımsızlık ve mide yanması gibi belirtilerle kendini gösterir 13.
    Dispepsinin bazı nedenleri:
    • gastrit ve peptik ülser gibi mide rahatsızlıkları 3;
    • gastroözofageal reflü 3;
    • bazı ilaçlar, özellikle ağrı kesiciler 3;
    • beslenme alışkanlıkları (yağlı, baharatlı veya asidik gıdalar, aşırı alkol ve kafein tüketimi) 3;
    • psikolojik faktörler (stres ve kaygı) 3.
    Dispepsi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir 13.
    Dispepsi tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterir ve genellikle yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi ve beslenme düzenlemelerini içerir 123.
    Dispepsi, bir hastalık değil, sindirim sistemi sorunlarının bir belirtisidir 5. Bu nedenle, doğru tanı ve tedavi için bir sağlık uzmanına başvurulması önerilir.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Pepsin ve pepsinojen aynı şey mi?

    Pepsin ve pepsinojen aynı şeyler değildir, ancak birbirleriyle ilişkilidirler. Pepsin, mide özsuyundaki proteinli yiyeceklere tesir eden aktif bir enzimdir. Pepsinojen, midedeki hidroklorik asit (HCl) ile tepkimeye girerek pepsine dönüşür.

    Pepsi'nin besin değerleri nelerdir?

    Pepsi'nin 100 mililitresindeki besin değerleri: Enerji: 28 kcal; Yağ: 0 g; Karbonhidrat: 7 g; Şeker: 7 g; Protein: 0 g; Sodyum: 10 mg. Pepsi, 0 lif, 0 kolesterol, 0 potasyum, 0 kalsiyum, 0 vitamin A ve C, 0 demir içerir. Bir su bardağı (250 ml) Pepsi, 56 kalori, 22,80 gram karbonhidrat içerir ve protein ya da yağ bulunmaz. Bir şişe (1 litre) Pepsi, 560 kalori, 140 gram karbonhidrat içerir ve yine protein ya da yağ bulunmaz. Besin değerleri, ürünün ambalajında da yer alır.

    Pepsin neden aktif hale gelir?

    Pepsin, mide asidi (hidroklorik asit, HCl) etkisiyle aktif hale gelir. Mide duvarında bulunan şef hücrelerince salgılanan pepsinojen ile mide özsuyunda bulunan hidroklorik asidin tepkimesi sonucu pepsin oluşur. Pepsinin aktif olarak işlevini yerine getirebilmesi için mide öz suyunun yeteri kadar asidik olması gerekir. pH düzeyi 5'ten yüksek olduğunda pepsinin proteolitik etkisi hemen hemen hiç kalmaz ve kısa sürede inaktif hale gelir.

    Pepsin ve pepsinojen nerede üretilir?

    Pepsin ve pepsinojen farklı yerlerde üretilir: Pepsinojen, mide duvarında bulunan şef hücreler tarafından salgılanır. Pepsin ise, pepsinojenin mide özsuyundaki hidroklorik asit (HCl) ile tepkimesi sonucu oluşur. Pepsin, ticari olarak küçükbaş hayvanların midelerinden elde edilir.